15.4 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

Австрийски пенсионери спонсорират българското фолклорно изкуство

Австрийски пенсионери дариха на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел 9 духови инструменти – флейти, тромпети и туба. Днес в Бургас инструментите символично бяха връчени от председателя на австрийския Съюз на пенсионерите Карл Блеха на директора на училището Мария Градешлиева.

b3b3c9b60bfd13a285262f202578c554

Дарението се извърши в присъствието на министъра на културата Петър Стоянович, Калин Сутев – управител на „ДТС – Дестинейшън Туристик Сървисис” ООД, което организира пребиваването на австрийците у нас. Гости на събитието бяха представители девет от най-влиятелните австрийски печатни и електронни медии – Burgenlandische Volkszeitung, UG /Unsere Generation/,Karntner Krone, Kronenzeiting OO,  Oberosterreichische Nachrichten, Leben &Freude /Wien Actuell/, Radio FRO- Freies Stadradio Linz.

„В условията на икономическа криза всяко дарение за културата е ценно,това обаче е два пъти по-стойностно, защото доказва, че България и Австрия, макар и малки страни, заедно могат да бъдат големи в духовността”, каза министър Стоянович.

ec6521d157fe44d991740a61efd802c7

Духовите инструменти са предоставени от музикален клуб „Света Магдалена“ в Линц, федерална провинция Горна Австрия. Решили сме да съставим духов оркестър, като ползваме подарените инструменти, с който да изнасяме концерти на празници в града“, каза директорката на училището като благодари на дарителите от Австрия и лично на Калин Сутев, ангажирал се с цялостната организация по реализацията на събраните австрийски дарения от миналата и тази година.

Възрастните австрийци, които вече втора пролет почиват в Слънчев бряг по договор с австрийския Съюза на пенсионерите, се превърнаха в основните спомоществователи на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”. През пролетта на 2013 г.  7 000 австрийци от третата възраст, членове на Австрийския съюз на пенсионерите, гостуваха в Слънчев бряг. Едно от най-вълнуващите им преживявания  в България беше посещението в музикалното училище в Котел. В програмата на всяка от групите беше включен 35 –минутен концерт на талантливите му възпитаници.  Идеята да бъде подпомогнато училището възникна спонтанно и превърна австрийските пенсионери в меценати на българското фолклорно изкуство.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук