17.6 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

„Алма тур“ обяви фалит

Всички дружества от групата на „Алма тур“ са в процедура по несъстоятелност от днес, съобщи агенция „София прес“, позовавайки се на свои източници.Тази сутрин дружеството е внесло в съда документи за обявяване на фалит. Съгласно закона, основният дял от активите ще бъде придобит от най-големия кредитор на дружеството. В случая това е банка ЦКБ, собственост на ТИМ, в която „Алма тур“ АД е заложило всичките си активи срещу кредит от 26 млн. лв.

5766e4c0a8e0fa6d6594a5fb35288e33
снимка: кризата с руските туристи, „блокирани“ с дни на Летище Бургас, ускори фалита на „Алма тур“

Сред кредиторите на дружеството са и други компании, собственост на групировката – ЗД „Армеец“, „България  ЕР“. В залога са вписани дори мобилните телефони и принтерите, купувани от дружеството преди септември 2010 г.

 

Сред активите на „Алма тур“ са хотели по Черноморието, луксозния хотел „Тамплиер“ в Банско, както и собственост в няколко държави, където „Алма тур“  има собствени представителства.

 

Припомняме, скандалът гръмна преди седмица, когато България Ер отказа да извози по родните им места стотици туристи – предимно руски, докарани у нас чрез Алма Тур.

 

Междувременно стана ясно, че руските туристи, които се прибраха от Варна и Бургас за своя сметка, ще бъдат изцяло компенсирани чрез застраховката на туроператора „Алма тур“ в Русия. Експертите са категорични, че застрахователната полица на „Алма тур- Санкт Петербург“ на стойност близо 1,5 млн. евро, е напълно достатъчна, за да покрие всички разходи на туристите за услугите, които са платили предварително, но не са получили.

 

Ще се компенсират и самолетните билети от България за Русия, закупени с лични средства, след като стана ясно, че полетите се отменят. Застрахователите вече приемат заявления, но до вчера не е било депозирано нито едно искане.

 

Стана ясно още, че туристите няма да могат да претендират пред тях за компенсации заради пропуснати ползи или нанесени морални щети по вина на туристическата фирма. Подобни искания могат да се предявяват само чрез съда.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук