19.9 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Божидар Димитров: Нова находка позволява на Созопол да съди Скопие

При разкопки в Созопол е открита интересна археологическа находка – оловен букраний. Това е съобщил директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, информира dnevnik.bg. Букраниите са особен вид амулети с форма на бича глава, появили се в античния гръцки свят в края на V век пр. Хр. Амулетът букраний от Аполония е именно от това време.

bukranii

Това, което отличава новооткрития созополски амулет е, че върху челото на бика е поставен символ във формата на осемлъчева звезда, станала известна като герб и знаме на днешната република Македония, допълва Димитров.

Божидар Димитров напомни, че според скопските държавнотворци тази звезда е била символ на древната македонска държава и за първи път била създадена и използвана от Филип ІІ Македонски във втората половина на ІV век пр. Хр. Такава звезда имало в гроба му в с. Вергина (Северна Гърция).

„Тази звезда бе лепната върху герба и знамето на днешно Скопие. В интерес на истината звездата от Вергина бе с повече лъча, но под натиска на Атина Скопие ги ограничи до осем лъча. Тогава скопски зевзеци с българско самосъзнание призоваха Япония да протестира, тъй като държавният флаг на Македония стана копие на знамето на японския императорски флот. Но Япония не протестира и досега кой знае защо не го прави“, коментира директорът на НИМ.

По думите му, сега обаче сега можела да протестира община Созопол, наследник на Аполония Понтика. Созополската звезда е с век по-стара от тази на Филип Македонски и очевидно била открадната от него при пребиваването му в Аполония Понтика, смята Божидар Димитров.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук