16 C
Бургас
вторник, октомври 8, 2024

Бургаският кмет настоява ИАРА да е в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов настоява да бъде преразгледано решението за спиране на процедурата за преместване на Изпълнителната Агенция по Рибарство и Аквакултури в нашия град. В писмото до министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков се казва : „Чувстваме се крайно разочаровани от това своеобразно вето, за което научихме вчера. 6ffaf6e5f5a7b64c6639445dc5f153a1Без стеснение се обръщам към Вас от името на целия регион, защото нееднократно съм разговарял по този въпрос с кметовете на съседните общини, както и с всички представители на бранша. Това е една от малкото теми, по които дори бургаските политици от всички партии са единодушни!

 

Който и да питате – от корабособственика до рибаря с малката дървена лодка – всеки ще ви каже: ИАРА трябва да е в Бургас!

 

Бих желал да узная в по-голяма конкретика какви са причините Агенцията да не дойде тук, където й е мястото. Защото нашите доводи в подкрепа на проекта са много и след малко ще изложа най-важните от тях. Разбрах, че в София има съмнения дали имаме достатъчно квалифицирани кадри, които да поемат работата без шок за системата. По този повод съм готов да ви изпратя дълъг списък с бургаски специалисти в бранша – специалисти с диплома, с биография и авторитет.

Вярвам, че не е късно решението Ви да бъде преразгледано и излагам пред Вас няколко основни аргумента в подкрепа на проекта за преместване на ИАРА в Бургас, които сме обявявали нееднократно:

 

* Факт е, че най-големи количества риба, според разрешените квоти, се добиват именно по Южното Черноморие, чиято своеобразна столица е нашият град.

 

* Вече има подготвена сграда с перфектна локация, където да бъдат настанени служителите на Агенцията.

 

* Имаме традиции в управлението на тази структура, тъй като до 2000 г. Държавната инспекция по рибарство е разположено в Бургас, откъдето координира дейността в страната. След това структурата е преименувана на Изпълнителна Агенция по Рибарство и Аквакултури и преместена в гр. София.

 

* Единственото средно училище в България, което обучава по специалността „Промишлен риболов и аквакултури”, е Техникумът по морски и океански риболов ”Св. Николай” в гр. Бургас.

 

* На територията на Област Бургас са издадени над 1500 разрешителни за извършване на стопански риболов, което е 1/3 от общия брой за страната.

 

* В областта са регистрирани най-много пристанища, рибовъдни стопанства, както и над 50 % от общия брой риболовни кораби за страната. * Бургаските риболовни лодки и кораби осигуряват 70 % от националния улов на риба.

 

* На територията на Бургаска област са регистрирани 262 вътрешни водоема – най-голям брой от всички области в страната.

 

* По-голяма част от българските рибопреработвателни предприятия са разположени в Бургаска област.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук