19.8 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

Варненско лоби бави акредетацията на медицинския факултет в Бургас

Акредитацията на медицинския факултет към бургаския университет „Проф.д-р Асен Златаров” се бави, алармира депутатът от ГЕРБ Бургас д-р Галина Милева. Министърът на образованието Анелия Клисарова е трябвало да внесе предложение за откриването на факултета в Министерски съвет, но процедурата се бави по неизвестни причини. „Предполагам, че министър Клисарова, като бивш ректор на Медицинския университет във Варна, се притеснява бургаският факултет да не дърпа студенти.”, предположи д-р Милева. 0c54d6cb70df8214b928da97be2015e5

„С колегите ми 4 години положихме много усилия работата по създаването на Факултет по „Обществено здраве и здравни грижи” в структурата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас да бъде финализирана. Проектът беше стигнал до етап министърът на образованието да внесе в МС искане за отваряне на такъв факултет и след това да бъде гласувано решението в НС. Депутатите от БСП  твърдяха, че са бяха приели това като своя кауза, но се оказва, че все още се бави втората необходима акредитация“, допълни Милева.

 

 

Според Диана Йорданова, също бургаски депутат от ГЕРБ, Варна има солидно лоби в новото правителство и прави впечатление, че бюджетът на държавните висши училища в морската столица е увеличен от 50 до 70%.

На брифинг днес  д-р Галина Милева съобщи още, че е получила сигнали от граждански организации, че телефонът за сигнали за насилие към МВР спира да работи денонощно заради намалената субсидия на вътрешното министерство. „Телефонът няма да работи нощем, когато се получават най-много обаждания за домашно насилие, пиянски свади и други инциденти.”, съобщи бургаският депутат.

Диана Йорданова съобщи, че безработицата у нас към октомври е 13,2%, а по времето на правителството на ГЕРБ е била 12%. Младежката безработица в момента е 28,8% при 23% европейско ниво.  Депутатите от ГЕРБ припомниха предизборното обещание на БСП за откриването на 250 000 работни места, като за Бургаска област цифрата беше 12 000 и попитаха какво всъщност се случва.  Остава неизпълнено и другото предизборно обещание на БСП  за премахването на плоския данък. „Това няма да се случи най-вече заради несъгласието на коалиционните им партньори от ДПС.

Социалистите обещаха въвеждане на т.нар. данък „богатство“, при който удръжката за доходите над 4500 лв. месечно да стане 20%. Идеята обаче беше сериозно променена и „богати“ се оказаха всички с доходи над 2700 лв., а предложеният данък падна от 20% на 15%.

Обещаното от БСП строителство на АЕЦ „Белене“ вече е забравено. Една година след провеждането на референдума за строителство на АЕЦ „Белене“, който бе проведен по инициатива на БСП, и за който бяха изхарчени над 14 млн. лева на данъкоплатците, не са предприети никакви реални действия от правителството за изграждане на централата.

Пред журналистите Семир Абу Мелих категорично отрече появилите се спекулации за напускането му на групата на партията. „Не съм напуснал ГЕРБ и нямам никакво намерение да го правя. Няма да сменя моите десни убеждения с леви, либерални или неутрални, не мога да си обясня и защо се появиха подобни твърдения в медийното пространство. Аз съм станал народен представител от листата на ГЕРБ, това е моята партия”, коментира бургаският депутат.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук