12.6 C
Бургас
вторник, октомври 8, 2024

Вселенският патриарх благослови Созопол

 Негово Светейшество патриарх Вартоломей бе посрещнат на пристанището в Созопол от множество жители и гости на града.Сред официалните лица, които приветстваха патриарха бяха сливенският митрополит Йоаникий, министър Божидар Димитров, кмета на община Созопол Панайот Рейзи и духовници от созополска духовна околия. Вселенският патриарх пристигна на пристанището с яхта, придружен от митрополита на Александруполис Антимос и архимандрат Бартоломей.

Височайшите гости бяха посрещнати с хляб и сол по стар български обичай, а патриархът получи китка здравец. Придружени от официалните лица делегацията се отправи към параклиса „Св.Николай“.  Отците разгледаха храма и го благословиха. Кметът Панайот Рейзи им разказа, че в Созопол има 22 параклиса и всички са построени благотворително от жителите на града. Патриархът посети и Археологическия музей, където министър Божидар Димитров му показа най- ценните археологически експонати и направи кратък исторически преглед, като подчертта величието на града и фактът, че Созопол е първият христиенски град по българските земи.Шествието с патриарха продължи по централните улици на града. Негово светейшество задоволи любопитството си на малка сергия, където се продаваха икони и дървени християнски символи. Той си купи за спомен малка икона на Св.Димитър Солунски. Кратка спирка гостите направиха на крепостната стена,където неотдавна бяха завършени последните археологимчески разкопки. Кметът Панаойот Рейзи обясни на патриарха за намеренията на общинската администрация да продължи работата по възстановяване на крепостната стена, така че тя да стане световна туристическа атракция.

Разходката по созополските улици продължи като през цялото време патриархът даваше благословията си на всеки, който се спираше до него. Църквата „Св.Георги“ посрещна висшите духовници и придружаващите го лица с камбанен звън. В храма патриархът благослови присъстващите и изказа благодарност от топлото посрещане.“ Дълбоко съм впечетлен от топлото посрещане и радостта в очите на всички християни и ще запазя незабравим спомен от посещението си в Созопол. Знам ,че вашия град е имал славно историческо минало и е първият християнски град по тези земи. Вярвам ,че неговите жители пазят християнските добродетели и се гордеят със своята история. От министър Божидар Димитров разбрах, че е имало и други градове с името Созопол, но само вашия град го пази и до сега. В светата патриаршия имаше митрополит Созополски- разказа от амвона в църквата „Св. Георги“ патриархът и благослови Созопол и неговите жители като им пожела“Бъдете щастливи с духовната подкрепа на митрополит Йоаникий и с управлението на кмета Панайот Рейзи“. Негово светейшество получи подарък от кмета Панайот Рейзи картина на морска тематика от созополската художничка Ани Недин и историята на Созопол, написана от Божидар Димитров с пожелание  Созопол да присъства в молитвите му. Картина със созополски изглед подари и отец Иван от църквата „Св.Георги“. Негово светейшество патриарх Вартоломей подари сребърна икона със Света Богородица на кмета Панайот Рейзи и сребърно кандило за храма.

Повече от час патриархът на православния свят даваше благословия на жителите и гостите, като целуваше  малките деца по челото и им подаряваше кръстчета, а на възрастниге подари иконки на Света Богородица.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук