16.5 C
Бургас
вторник, септември 17, 2024

Внесохме проекта си във фондация „Блумбърг“, сега ще почакаме до април

Община Бургас внесе своя проект във фондация „Блумбърг“, където ще се състезава със 182 европейски града. Първата награда за най- иновативната, смела и приложима идея ще получи финансиране от 5 млн. евро. Предвиждат се и четири награди по 1 млн. евро. Първите решения на комисията ще бъдат обявени през април, когато ще бъдат определени 20- те града финалисти.

 

d711100cc988174a23c4f72b44176ca4

„Платформа за безопасно придвижване в градски условия“ е идеята на Бургас, която включва звукова навигационна система за деца и хора с увреждания и светлинна сигнализация на пешеходните пътеки чрез иновативни методи. Проектът предвижда да бъдат изработени специални говорещи устройства с атрактивен за децата дизайн, които да комуникират със специално поставени датчици в автомобилите. Освен осигуряване на безопасно движение по улиците, устройството има и образователни функции. При оформяне на проектното предложение специалисти от Община Бургас извършиха проучване, което показа, че 75 % от децата биха желали да ходят сами на училище. Благодарение на новото устройство това ще бъде възможно като родителите ще получават информация за местонахождението на детето и маршрута в реално време.

Млади художници от Бургас вложиха време и усилия, за да онагледят идеята по атрактивен начин.

За пореден път Бургас се обедини около една идея. След нейното представяне, тя получи подкрепа от граждански организации, българи живеещи в чужбина, родители, деца, чуждестранни градове като Гент, Малмьо и Цюрих. Благодарим на всички граждани, които активно коментираха идеята и ни изпратиха предложения за доразработването й.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук