14.9 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

В Бургаската болница преглеждат бременни с модерен 4D ехограф

Бургаската болница получи високотехнологичен 4D ехограф, закупен със средства на Община Бургас.

Апаратът е на стойност 60 000 лв. и дава възможност за ранно откриване на вродени аномалии и малформации при плода.

033e30d412776feb5a349d6c5f1e990a
д-р Трепечов вече преглежда с ехографа

„Ехографът ще се използва при бременности, които протичат тежко. С него с точност ще можем да установим дали в конкретния случай става дума за извънматочна бременност, киста или нещо друго и така да поставим диагнозата, а въз основа на нея  да проведем най-правилното лечение”, каза д-р Златин Трепечов, началник на Гинекологичното отделение  към МБАЛ-Бургас.

4D ехографът e модел My Lab 50. Той е закупен с помощта на кмета Димитър Николов. По негово предложение в бюджета на общината за 2011г. бяха отделени 106 000 лв. за най-важните нужди на пациентите в областта, които бяха изложени на среща  между градоначалника и ръководството на болницата.

С останалата сума е закупен хистероскоп и хирургичен комплект за извършване на операции в областта на безплодието при жената. Уредът представлява оптична система за изследване на маточната кухина

Той и новият 4D ехограф допълват ин витро центъра, който заработи наскоро  в МБАЛ-Бургас, защото с тях ще се извършват прецизни изследвания установяващи причината за стерилитета.

Ехографът има доплерова приставка, която проследява кръвотока между майката и плода при нормална и при усложнена бременност.

Благодарение на него могат да се открият бъдещи болести при плода, които още не са дали симптоми.

Началниците на Гинекологично и Родилно отделение са изкарали обучение за работа с ехографа проведено от инженер, който работи с доставчика на апаратурата.

„Работим с ултразвукови апарати повече от 15 години, затова бързо усвоихме работата с новия апарат. Обучението ни позволи да използваме на 100% възможностите на ехографа в полза на нашите пациенти. Следващия етап е да обучим своите колеги за работа с него”, каза д-р Златин Трепечов.

Ехографът дава възможност за ранно откриване на вродени малформации при плода. Той разполага с цветен принтер на който се отпечатват ехографските снимки.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук