15.4 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

В “Надежда” лекуват децата с подводна гимнастика и масаж

„Общностен център „Надежда“ наистина дарява надежда, защото само за около 5 месеца Стефани вече има видими резултати – прави самостоятелни крачки“. Това сподели Цветослава Иванова, майка на 6-годишната Стефани Иванова, която посещава  центъра три пъти седмично.

ed3ad584d7a7ed56c81fe6cfb4f65d80

Стефани идва в количка с установени Синдром на Джордж /първоначална имунна недостатъчност, двигателни увреждания и операция на сърцето при раждане. Тя е едно от четирите  деца в център Надежда, които получават специализирани грижа и индивидуално разработена програма в зависимост от потребностите си. Тук са и  Георги на 6 години с  ДЦП, Людмила на 5 години с родова травма на ръката и Ралица на 6 години с вродена травма на ходилото.

Рехабилитацията най-често е съчетание между подводна гимнастика, лечебен масаж  и физкултурно раздвижване на всички мускулни групи.

„Водната терапия подобрява дейността на сърдечно – съдовата система, дихателната система, костно мускулния апарат, балансира нервната система. Оказва силно емоционално въздействие върху децата и помага за социализацията им.“ – уточни Силвия Кунчева, кинезитерапевт и учител по физическо възпитание в центъра.

В детското заведение има и практика периодично да се прави профилактика на всички възпитаници  за гръбначни изкривявания, които са особено характерни в тази възраст.

d939a46df8ec3e3fffa750bd68878c9a

Проектът за модерния басейна в корпус Б се реализира със спестени 300 000 лв. от бюджета на обекта при проведените тръжни процедури и по настояване на кмета Димитър Николов. Той отговаря на всички европейски изисквания – изградени помещения за предварителна подготовка на децата за влизане във водата, душове и подово отопление.

Общностният център за ранно детско развитие и родителска подкрепа „Надежда“ е най-модерното детско заведение на територията на  Бургас, предлагащо едновременно социални, здравни, психологически услуги за деца, родители и учители. Той се реализира в рамките на съвместен проект за социално включване, изпълнен от Община Бургас и Министерството на труда и социалната политика. Общата му стойност 3 470 000 лв.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук