20.4 C
Бургас
петък, октомври 11, 2024

ГЕРБ: Трябват пари за храмовете

Да бъдат отпуснати средства за ремонт на църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец” в  кв. Сарафово и за стартиране на преустройство на сграда в православен храм в м.с. Черно море. Това предлагат общински съветници от ГЕРБ-Бургас. Те са входирали две отделни докладни в ОбС и предстои да бъдат разгледани на редовното заседание на местния парламент този месец.

256f95d27a49079e348437da1552045d

Красимира Маркович предлага да бъдат отпуснати 5 хил. лв. от общинския бюджет за неотложен ремонт на  храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец” в  кв. Сарафово. Той е първият и единствен засега православен храм в община Бургас, построен след края на атеистичния режим през 1989 г. Необходимата сума за ремонта би могла да бъде отделена по параграф 55.01. „Капиталови трансфери за нефинансови предприятия” от Бюджет 2014.

„Църквата е изградена и уредена изключително и само с лични средства на жители на кв. Сарафово, както и на други дарители. До този момент тя не е получавала субсидиране от общината. Поради наводнения и и други неблагоприятни климатични фактори през изминалите години храмът е в окаяно състояние. Заради влагата се налага пребоядисване и допълнителни ремонтни дейности вътре в църквата, както и подмяна на старата дървена дограма. Нужно е саниране, отстраняване на течовете и поставяне на дограма, за да се отстранят нанесените щети и да бъдат предотвратени бъдещи такива. Храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец” не разполага с необходимата сума за неотложния ремонт, въпреки провеждащата се кампания за набиране на средства. Затова предлагам да бъдат отпуснати средства от общинския бюджет за 2014 г.”, коментира Красимира Маркович.

Другата докладна, внесена в Общинския съвет, е от общинските съветници Карамфилка Апостолова и Димитринка Буланова-Митрева. Те предлагат бившето читалище в м.с. Черно море да бъде преустроено в православен храм, какъвто до този момент не съществува в населеното място. За целта е необходимо отпускането на 25 хил. лв. за стартиране на преустройството, а на по-късен етап ще се разчита на дарения от жителите на селото и средства от спонсори.

„Нашето предложение е финансирането да се осигури от общинския бюджет и сумата да бъде предоставена на църковното настоятелство. В м.с. Черно море живеят над 3000 души, повечето от които са православни християни, а в селото няма действащ храм. През 1938 г. е била построена сграда, която впоследствие е осветена като църква и дълго време е била функционираща. През 1964 г. обаче действащият комунистически режим затваря храма. След това сградата е преустроена в Младежки дом и през 1998 г. е актувана за Общинска собственост с акт №841. След това обектът е използван за читалище”, коментират вносителите на докладната.

Тъй като читалището вече е преустроено в СОУ „Христо Ботев” в м.с. Черно море, въпросната сграда в момента е свободна. През ноември 2013 г. е одобрено и църковно настоятелство, а с решение на Сливенската митрополия е изготвен и идеен проект, за да бъде използвана сградата на бившето читалище като църква.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук