15.4 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Детски празник на „Охлюва“ за Карнавала на биоразнообразието

Въпреки опасенията за дъжд и гръмотевици, специално за Карнавала на биоразнообразието в петък, времето се смили над участниците и ярко слънце изгря над откритата сцена „Охлюва“.

DSCN7575

Повече от 100 деца участваха в тазгодишното издание на Карнавала с великолепни костюми на жабчета, попови лъжички, щъркели, пеперуди, водни кончета, блатен ирис, бял ангъч, лебеди, саблеклюн, кокилобегач, плачеща върба и много други.

Родители, преподаватели и гости запълниха пространството пред сцената и в снимки и много настроение се радваха на изпълненията на малките маскирани артисти. Тази година имаше двама водещи – освен Елица Иванова от БФБ, ко-водещ беше и 8 годишната Ирина, която разпитваше децата като кое животно или растение са се маскирали и дали са го виждали на живо, посещавали ли са Атанасовско езеро и т.н. Кратки танци на буболечки, попови лъжички, жабки с папури, жабки с щъркели, на розов храст и на пеперуди бяха представени на сцената. Включиха се и деца със своите родители, които не бяха организирани и дефилираха самостоятелно на сцената. Най-малкият участник, маскиран като мече беше само на година и половина, но не можа самостоятелно да дефилира на сцената и главно танцуваше пред нея.

Журито, което включваше представители на БФБ, БДЗП, РИОСВ Бургас и Победа АД имаше нелеката задача да отличи най-добрите костюми. За най-ефектен костюм на вид, срещащ се в езерата около Бургас първо място спечели Саблеклюна от ОДЗ №5 „Иглика“. На второ място беше Белия ангъч от ОДЗ „Моряче“, а на трето място – Щъркел в комин от ОДЗ „Райна княгиня“.

В категорията за най-оригинален „зелен” костюм от рециклирани или употребявани материали наградите спечелиха Водното конче от ОДЗ №2 „Звездица Зорница“, „От Нищо нещо“ от ОДЗ „Моряче“ и Плачещата върба от ОДЗ „Моряче“.

Наградата за най-добра и оригинална артистична изява на група деца спечели танцът с обръч на Поповите лъжички от ОДЗ „Моряче“. Груповата награда за общ тематичен костюм отиде при Жабчетата с папури от ЦДГ №2 „Ханс Кр. Андерсен“. Специално беше отличена и атрактивната група от ОДЗ №8 „Брезичка“, които представиха танц на буболечките и имаха чудесни костюми.

Журито създаде специална категория, за да отличи растения, които не са характерни за Бургаските езера, но пък бяха чудесно изпълнени. Наградите бяха за децата с костюми на Звъника – от ОДЗ „Моряче“, Странджанска зеленика от ОДЗ „Райна княгиня“ и Пясъчните лилии от ОДЗ №2 „Звездица Зорница“.

Специална награда получиха децата от група Талантино към читалище „Христо Ботев 1928“ – кв. Банево, които забавляваха публиката с пиеската „Как Гарджето стана певец“, докато журито определяше победителите.

Всички деца получиха симпатична кутия за храна, пълна с пакетче сол и рецепта за сладкиш с морска сол, значка, магнит и плакати с обитателите на Бургаските езера, както и лакомства от “Победа“ АД.

Карнавалът се организира от проектите „Солта на живота“ и „Живот за Бургаските езера“, финансирани по програма LIFE+, както и със съдействието на Община Бургас и РИОСВ – Бургас. Организаторите благодарят на Победа АД за сладката почерпка, на всички родители, и преподаватели, които взеха присърце идеята за Карнавала и сътвориха невероятно оригинални костюми, подготвиха децата и се включиха в празника.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук