21.5 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Джаз през ноември в Бургас

Уникална българо-белгийска джаз формация ще се предстви пред бургаската публика в началото на ноември месец. Квинтетът, който ще зарадва почитателите на джаза в Бургас е сформиран наскоро от известния бургаски музикант Събин Тодоров, който живее и работи в столицата на Европа – Брюксел. Останалите музиканти във формацията са Бернар Гюо – сакософон, Венци Благоев – тромпет, Веселин Веселинов-Еко – контрабас и Митко Димитров – барабани. Събин Тодоров е роден през 1966 година в Бургас.

През 1991 година завършва Държавната Музикална Академия в София със специалност „Теория на музиката“. През 1997 година заминава за Белгия, където през 2004 година завършва Кралската Консерватория в Брюксел със специялност джаз пиано.Събин концертира с различни формаци; неговото трио със Сал Ла Рока на баса и Лионел Бьовенс на барабаните записа първия си компакт диск през 2008 година и направи множество концерти в Белгия, Франция, а през месец септември 2008 свири на празниците „Аполония“ в Созопол. Бернар Гюо е роден през 1972 година в Лоб, Белгия. През 2003 година завършва Кралската Консерватория в Брюксел, след което започва кариерата си на концертиращ музикант и преподавател. През 2008 година излиза неговият първи компакт диск „Съмър резиданс“, в който е записал авторски композиции за два саксофона, тромпет, пиано, бас и барабани. Бернар свири в различни формации, от които се откроява неговия квартет със Събин Тодоров на пианото, Пийт Вербист на баса и Лионел Бьовенс на барабаните. Бернар е голям почитател на България, това е третия път,в който посещава страната ни, и за пръв път ще направи серия от концерти с Венци Благоев и Събин Тодоров. Когато Събин му предлага да направят този концерт, той му казва:“Ноември е много напрегнат месец за мен, но ще отложа всичко за да дойда в любимата ми страна.“Венци Благоев е един от най-популярните родни изпълнители на джаз. Хваща тромпета още на 9 години почти на шега –  защото беше модерно в махалата, както сам твърди. В периода 1997-2000 е лидер на оркестър Фантазияленд Дикси Бенд – Кьолн. Талантът му се утвърждава в сътрудничество с такива именити музиканти като Милчо Левиев, Любомир Денев, Антони Дончев, Теодосий Спасов,Аирто Морейра, Глен Ферис, Силвен Люк, Бирели Лагрен, Дидие Локуд, Саския Лару, Ренди Брекър и други. Като водещ на редовните джазконцерти в БНР той се стреми да разчупи границите и да прави проекти  с руски, румънски, гръцки, френски колеги. ВЕСЕЛИН ВЕСЕЛИНОВ – ЕКО е роден на 19.10.1963 г. в София. От юношеска възраст започва да свири на бас китара под влиянието на рок групи като Гранд фънк Рейлроуд, Лед Цепелин и др. По-късно бива приет да учи в Държав-ната музикална академия в София, специалност „Електрическа и акустична бас китара“. Утвърждава се като търсен студиен изпълнител и участва в сто­тици записи и концерти – акомпанира на най-популярните звезди на местната музикална сцена, прави театрална и филмова музи­ка, телевизионни и радиопредавания, джингли. В периода 1990-2002 г. е член на Подуене блус бенд.
През 1996 г. е съучредител на джазфюжън формацията „Зона Ц“, която издава 3 компактдиска с преобладаващо негови композиции и участва на дЖаз фестивали и концерти в Ирландия, Гърция, Тур­ция, Германия, Македония и България.Записва участие в различни проекти на водещи български джаз му­зиканти, като например: Симеон Щерев, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Иво Папазов, Анатолий Вапиров, Христо Йоцов, Антони Дончев, Румен Тосков, Марио Станчев, Стоян Янкулов, Акустична версия и др.Участва в записи и концертрира с международни изпълнители, като Бени Мопин, Окай Темиз, Йълдъз Ибрахимова, Клаудио Понтиджа, Ямар Тиам, Михаел Шийфър, Ленърт Аберг, Арабел Кара-ян. През 2000 г. той открива малко звукозаписно студио, където пише и композира своя собствена музика и такава за други музи­канти. На ежегодната церемония за наградите на БГ Радио през 2003 г. е избран за „Басист на годината“. Димитър Димитров е популярно име на българската джазсцена. Освен активната си концертна програма, е и преподавател по ударни, работил е в Нов Български Университет. Завършил е Музикалната академия, а след това и консерваторията „Рихард Щраус“ в Мюнхен. Свирил е с Биг Бенда на Българското национално радио. Митко Димитров е един джазмените, помогнали на най-много начинаещи музиканти. Като истински радетел, страстта му е да създава клубове, в които да се свири джаз. Джаз стандарти и уникални импровизации обещава звездната петорка на бургазлии. „Репетициите за концерта са сведени до минимум, тъй като красотата на тази музика е в имровизациите“ – със закачлива усмивка подчертава Събин Тодоров, който е зареден с енергия да се представи отлично пред съгражданите си. Концерта ще се състои на трети ноември в Арт Център Опера и се явява, като загрявка за  публиката преди гостуването на световноизвестния джаз китарист Ал Ди Меола, пет дни по-късно в залата на Операта.sabin-todorov.jpg

снимка: Сабин Тодоров

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук