19.9 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Диян Димов: В „Зоната за обществен достъп“ ще има шопинг център, морски исторически музей, развлекателни зони

„Супер Бургас” е по-атрактивното наименование на проекта „Зона за обществен достъп” – Бургас. Идеята за отварянето на града към морето не е новаи се заражда още през 80- те години на миналия век. Това каза за zonaburgas.bg изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов.

Морска-гара-БургасПо думите му в градоустройствените разработки на Общите устройствени планове на град Бургас от 1978г., 1984г. и 1992г., територията на Пристанище Бургас винаги е била предвиждана частично за създаването на пряка връзка между централната градска части морето, но конкретни стъпки в тази насока не са били направени.

Приемането на Генералния план за развитие на пристанището през 1996 година ясно очертава визията и страгегия за превръщане на част от пристанището в зона достъпна за гражданите. Със свое решение през 2008 година Министерски съвет обявява „Зоната за обществен достъп”, част от Генералния план, за обект с национално значение. За неговото изпълнение беше създадено акционерно дружество „Зона за обществен достъп /ЗОД/” между заинтересованите страни – „Български държавни железници” ЕАД, Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура”, „Пристанище Бургас” ЕАД, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” и Община Бургас.

През 2012 година беше утвърден подробния устройствен план на първата част от зоната. Благодарение на тези стъпки днес територията от 79 дка /между първо и четвърто корабни места/ е в процедура по рехабилитация и благоустрояване.

Откриването на достъпа на празника на Бургас през 2014 година всъщност е само първата видима част от реализирането на този проект. Това е тази част, която може да се усети от гражданите, макар подготовката -идейна, документална и техническа за реализацията на „Супер Бургас” бе в годините назад.

Към днешна дата е реализиран първият етап от сградата на Морска гара Бургас с модул 1 и 2, където е терминалът за пристигащи туристи и рибен ресторант, който се очаква да заработи тази година в същата сграда.Предстои изграждането и на модул 3, където ще се помещава и терминалът за заминаващи туристи.

Тази година са планирани действия за облагородяване на района – озеленяване, пешеходни и вело алеи, места за почивка. Ще започне изграждането на Морския културен център, който ще се помещава в първият закрит пристанищен склад известен като „Магазия 1”. Там ще има шопинг център, морски исторически музей, развлекателни зони.

Неразделна част от Зоната е и Марина порт Бургас. Вече имаме одобрен проект за изграждане на нов плаващ вълнобой и понтони с 69 нови лодкостоянки. В края на 2014 година бе завършено новото хале за съхранение на яхтите и тяхното оборудване. Тази година в Марина порт Бургас ще бъде посторено още едно такова хале и едно ремонтно.

Зоната за обществен достъп е един мащабен проект, в чиято реализация са включени различни дружества, правителството и ЕС, на чиято помощ техническа и финансова също разчитаме. Със сигурност за пълна реалзация на „Супер Бургас” ще са нужни години. Аз лично смятам, че проектът ще е изпълнен когато главната пешеходна улица „Александровска” излезе на кея на пристанището и хората могат свободно да се разхождат до там. До тогава ще трябва да е готов и интермодалния транспортен терминал с морска гара, ж.п гара и автогара.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук