16 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

Доставчици на семена и препарати вече си искат парите, зърнопроизводителите още не продават

Интереси и организации на прекупвачи влияят върху изкупната цена на зърното у нас. За това алармират родните производители от северозападната част на страната. Зърнопроизводителите от най-бедния европесйки район смятат, че картелни споразумения целят изкупуване на изключително ниски цени.

ad8d1d083d8f5c6b8a4bbc6154099800

Още в началото на жътвената капания през юли се заговори за много високи добиви в страните от Източна Европа, което ще повлияе на цените и у нас. „Не знаем какви добиви има в Източна Европа, тъй като жътвата там не е напълно приключила. Не мога да кажа дали има и картелно споразумение. Цените у нас са ниски, тъй като се водят по международните пазари”, обясни от своя страна председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско, Николай Киров.

По думите му, местните производители все още успяват да задържат продукцията си. Други обаче продавали на безценица, тъй като имали разходи.

„Колегите продават на много ниски цени, за да могат да разплатят задълженията си. Достравчиците на продукти вече ни притискат. Всеки си търси парите. В Бургаско се дават по около 250 – до 290 лева за тон на пристанище”, коментира Киров.

И тази година родните производители изнасят продукция за Арабския полуостров.

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук