12.1 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

Звезден състав вдъхва живот на „Трубадур”

Афишът на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” 2014 продължават на 26 август, от 20:30 часа  с известната опера от Джузепе Верди- „Трубадур”. Представлението ще покаже нещо по-рядко срещано в света на класическата музика, защото режисурата, сценографията и костюмите са дело на един  човек – Иван Савов. Да съпреживеем света на Граф ди Луна и неговия отдавна отвлечен брат – трубадурът Манрико, ще ни помогне звездният състав от млади и талантливи изпълнители.

Ioana_Jelezcheva_v_TrubadurСтарата циганка Азучена, която  отглежда Манрико като син, защото по грешка вместо него убива собственото си дете, ще бъде изиграна от темпераментното сопрано Даниела Дякова. Даниела предизвика истински фурор с изпълнението си на Амнерис – дъщерята на фараона в операта „Аида”. В ролята на трубадура Манрико ще влезе тенорът Даниел Дамянов. В образа на избраницата на Манрико – придворната дама Леонора ще видим лиричното сопрано с невероятен  глас – Йоана Железчева. Граф ди Луна ще бъде изпълнен от баритона Марян Йованоски, а  неговият началник на стражата и приближен от баса Делян Славов. Диригент на представлението ще бъде ирландецът Крис Маккракън, който работи с различни български оперни театри. През месец март той дирижира операта „Бохеми” в Бургас.

трабадур операНа 30 август Бургаската опера се включва в празниците на изкуствата „Аполония” с концерт в памет на големия бас Никола Гюзелев. Концертът ще се състои в  Амфитеатъра в Созопол от 21:00 часа. В него участие ще вземат басовете Николай Кърнолски и  Юлиян Константинов, който натрупа популярност от участието си в различни телевизионни игри. На сцената ще излезе и един от учениците на Никола Гюзелев – баритонът на Бургаската опера Марян Йованоски. Публиката ще може да чуе  тримата заедно във финалния терцет от операта Дон Жуан.

Месец август приключва с приказния балет „Пепеляшка”, който ще се играе на 31 август, от 20:30 часа в Летния театър на Бургас. Педставлението по музика на Сергей Прокофиев ще срещне публиката  с  феята – кръстница,  Принцът, Пепеляшка, злата мащеха и суетните й дъщери. Най-известните приказни персонажи ще бъдат изиграни от изящните солисти на Софийската  опера  –  Веса Тонова и Емил Йорданов. Хореографията и режисурата на балета са дело на проф. Хикмет Мехмедов. Освен с романтика и щастлив край, „Пепеляшка”   ще завладее зрителите и с красивите костюми, които са като излезли от филм на „Дисни”. Облеклата са  създадени специално за представлението в Бургас  от един от най-талантливите художници по костюми в страната – Цветанка Стойнова. „Пепеляшка” открива  чудесна възможност родителите да запознаят децата си със света на музиката и танца.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук