21.5 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Златев: КЗК няма да открие нарушения в „Лукойл“

„Комисията за защита на конкуренцията не ни е обвинила в картелно споразумение за цените на горивата, а е изказала предположение за възможно такова. Приветствам решението на КЗК да ни проверява. През 2009 и 2010 ни е разследвала и не са открили нищо, убеден съм, че и сега ще бъде същото”. Това заяви шефът на „Лукойл” България Валентин Златев в предаването „Нека говорят” на Росен Петров.

 5588946b90dc0e1c616f8709fa72bc26

                                                                                              снимка: darikfinanse.bg

Валентин Златев каза още, че през последните месеци е работил добре с отстранения министър Трайчо Трайков и не мисли, че уволнението му има общо с „Лукойл”

Не искам да правя прогнози, но на този етап не виждам как цената на бензина може да падне надолу. Ако се стигне до война в Иран цената на нефта ще стигне до170 долара за барел. Той ще се добива все по- надалече и все по- надълбоко…Нефтът е на изчерпване, трябва да се търсят алтернативни източници на гориво”. Това заяви шефът на „Лукойл” България Валентин Златев. 

Златев показа в студиото графика как от началото 2011 са скочили котировките на нефта, и как с 32% е скочила цената на бензина. На тази база цената на дизела у нас се е е увеличила с 15%, а бензина с 13 %. „Не е вярно, че тук е един от най-скъпите бензини в Европа”, заяви още  Златев и доказа това с графики с цените на горивата в Европа. .

Златев категорично отрече твърдението, за монопол на „Лукойл” на пазара у нас. „ Фактите говорят, че у нас има 250 вносители на горива и1 500 000 складове на вносители, извън Лукойл. Само Иван Костов говори за монопол, който ни продаде завода в края на 1999 година.

На въпрос на Росен Петров дали са верни определенията за него, че е най-влиятелният човек в държавата и „министър в сянка” Златев отговори, че има своето място в икономиката, тъй като управлява най- голямото предприятие в България. А единственият министър, който е познавал преди да стане такъв е Вежди Рашидов, тъй като колекционер на творбите му. „Разбира се, че познавам и министър- председателя.” На въпрос дали още бие на карти Бойко Борисов, Златев отговори, че за съжаление и двамата са много заети и в последно време се чуват рядко.

За това дали се приема за олигарх, Златев каза, че тази дума  се употребява от хора, които рядко отварят тълковен речник. „ Олигархът притежава значителна политическа и икономическа власт, владее средствата за масова информация. Аз съм само високо платен чиновник в голяма компания….Нямам никакви политически амбиции и едва ли някога ще се появят…”

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук