14.3 C
Бургас
четвъртък, октомври 3, 2024

„Ибердрола“ изпусна Корал, „Сле Груп“ изтърва „Кокала“

Върховният административен съд забрани строителството в местността „Кокала” между Равда и Несебър. Решението на върховните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване. Това обявиха днес апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров и районният Андрей Червеняков.

Решението е излязло в края на миналата година. С него, съдът е обявил за нищожно решението на бившия шеф на РИОСВ-Бургас, Бойчо Георгиев, с което 30 декара от дюните да бъдат „извадени” и отредени за строителство. След решението на Георгиев там трябваше да видим построени 30 сгради и няколко паркинга. ВАС определя и глоба от 1 300 лв. на тогавашния шеф на РИОСВ-Бургас.

Случаят, станал известен като „Дюнигейт”, обаче не е приключил. Според Червеняков и Петров, по казуса се водят още две дела – срещу бившия шеф на РИОСВ – Бойчо Георгиев за издаденото разрешително, както и срещу кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект на града Валентин Димов. Случаят стана широко известен преди четири години, когато дружеството „Сле Груп” реши да строи върху пясъчни дюни.

Днес стана ясно, че съдът е „порязал“ и фирмата, която искаше да строи вили за сезонно обитаване в местността „Смайлов чаир”, която се намира в близост до плаж „Корал”. „Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс“ ЕООД е с отхвърлена жалба против заповед от август 2015 година на началника на РДНСК – Югоизточен район.

С оспорената заповед, по протест на Окръжна прокуратура – Бургас, е прогласена нищожността на разрешение от 19.02.2009 г, издадено от главния архитект на Община Царево за строеж „Жилищни сгради за сезонно обитаване и зони за обществено обслужване в зона І,  в имот в село Лозенец, в местността „Смайлов чаир“. То е издадено на името на „Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс“ ЕООД, ведно с одобрените инвестиционни проекти. Със същата обжалвана заповед началникът на РДНСК – Югоизточен район е прогласил и нищожността на извършената на 09.10.2012 година презаверка на разрешението за строеж.

 

Инвестиционното намерение на фирмата предвиждаше изграждането на шест жилищни сгради, свързани в две групи по три сгради с общо 104 апартамента, подземен паркинг за 104 автомобила, петнадесет открити паркоместа и търговски павилион, зелени площи, детски и панорамни площадки. Определението на съда е от 3 декември 2015 година. Към момента не е ясно дали е обжалвано в законовия 7-дневен срок.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук