15.4 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Информационен център за онкоболните в Бургас

Днес в Бургас беше представен проекта „Пациентски информационен център“,  финансиран  по Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г. Основната цел на амбициозния проект е  да осигури информационна среда на онкоболните, както и консултиране със медицински специалисти.cac41a022515a12daf9a05eadfa2249e

Създаването на Пациентски информационен център ще помогне на стотици хора с увреждания от онкологични заболявания и техните семейства да получат безплатна, адекватна и навременна информация по въпроси и проблеми, които съпътстват лечението им. Освен с информация за справяне с болестта, пациентите ще бъдат консултирани и ще им се оказва помощ и съдействие при отказано лечение, липсващи лекартсва, грубо отношение и др. ситуации. За целта ще бъде разписана процедура за пациентска медиация за извънсъдебно решаване на спорове и конфликти съгласно Закона за медиацията.

В Пациентския информационен център ще се провеждат видеоконферентни дискусии с медицински специалисти, които ще се излъчват в интернет в реално време с възможности за включване на въпроси на пациенти от цялата страна.

Една от дейностите, заложени в проекта, е обучение на онкоболни пациенти и техни близки  за придобиване на информационна грамотност и умения за ползване на  специфични информационни ресурси  и електронни услуги-справки в здравно досие, осигуровки, стаж, сметки, данъци и др. В Центъра ще се предлагат и услуги по попълване и разпечатване  на  формуляри, дигитализация на пациентска документация на електронни носители-резултати от изследвания, епикризи, протоколи и др.

Консултиране и информиране  на пациенти и техните близки може да се извършва и чрез  интернет – скайп,  фейсбук и  електронна поща. Създаден е Виртуалнен пациентски  информационен център  www.bg-patients.info  с мобилна версия,  който ще обслужва  нуждаещи се от информация, независимо от тяхното местоположение и техника – таблет, мобилен телефон, лаптоп или стационарен компютър.

Пациентския център е разкрит в близост до КОЦ-Бургас – бул. “Демокрация“ №104,  в партерно помещение, предоставено от Община Бургас, с изградена рампа за инвалидни колички. Проектът е на стойност 21 973 евро  и ще се реализира за 9 месеца  от сдружение „Онкоболни и приятели“, което осигурява 10% съфинансиране.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук