19.8 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

И Интерпол издирва Цветан Василев, имуществото му е запорирано

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е обявен за международно издирване във всички страни – членки на Интерпол, съобщиха от прокуратурата. Досега беше съобщено, че има европейска заповед за арест и че издирването му е обявено и в Шенгенската информационна система.d0b4c02097888e95cf253f522821aaeb

На сайта на Интерпол към момента не се вижда да е оповестено името на Василев. Пред „Труд“ вчера прокурорът по делото за КТБ Иван Гешев допусна, че причина за това е процедурата, която отнема време, да се появи името му и в сайта на организацията.

С писмо от 29 юли дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ – МВР, прокуратурата е уведомена, че Василев е обявен за международно издирване в Шенгенската система и в Интерпол.

В средата на август обвинението съобщи, че Василев вече еобвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. Това е част от задочно производство заради това, че не е известен адресът на Василев.

От прокуратурата сега съобщават, че на 22 август, петък, Софийският градски съд е уважил искане на обвинението и е наложил запор и възбрана на имуществото на Цветан Радоев Василев, Цветан Гунев (подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор) и на служителите на КТБ Илиян Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

По-късно от прокуратурата уточниха, че запорът се отнася до имуществото на Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

Междувременно от службата СИРЕНЕ в Австрия са съобщили до МВР, че според справките, извършени в националната база данни на Австрия, Василев не е известен на австрийските власти.

Българските представители на прокуратурата в Евроджъст са съобщили на 1 август, че делото срещу длъжностните лица от КТБ е заведено като казус в системата за управление на казуси на Евроджъст и ще бъде официално докладван на пленарно заседание на колегията, предава dnevnik.bg Същевременно материалите по делото са препратени до Националното бюро на Австрия в Евроджъст (Европейската мрежа за съдебно сътрудничество).

Междувременно в личния си блог вчера Цветан Василев обяви, че съвместно с другия голям акционер в КТБ – Оманския държавен фонд, изготвя план за оздравяването на поставената под специален надзор финансова институция.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук