23.8 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

Колесницата от Караново показват в Ноща на музеите в Бургас

В събота вечер за седми пореден път Бургаският музей ще се включи в Международната Нощ на музеите. От 17:00ч. до полунощ четирите експозиции ще посрещат безплатно посетители. Постоянните експозиции, новите изложби, седянката в Етнографския комплекс, прожекцията на филми очакват своите гости.  В Археологическата експозиция на ул.“Богориди“ в 17:00ч. ще бъде открита изложбата „Блясъкът на вечността – двуколката от с. Караново, Новозагорско“. Посетителите ще имат възможността да видят реконструкция на една от най-луксозните антични коли и нейният паралел в античната литература.   Двуколката е едноместна, с много богата украса, датирана е от началото на II век или края на I век. Със сигурност е принадлежала на много богат тракийски аристократ, има изключително интересно конструктивно решение – елегантна и единствена по рода си.Природонаучната експозиция на ул.“Фотинов“  представя неживата природа, растителното и животинското богатство на Бургаския край. Във витрините на музея може да се види обемно изсушена странджанска зеленика – символ на Странджа планина, както и други представители на растителното богатство на Южното Черноморско крайбрежие. Част от тези видове са живели през терциера, но се срещат и днес като живи реликти. Те са били съвременници на мастодонта, хипариона и дейнотериума, чиито вкаменелости също могат да се видят в музея. Най-богата е орнитологичната колекция. Изложени са над 200 вида птици, характерни за Черноморския прелетен път „Виа Понтика“. Безспорно интересен е препаратът на тънкоклюн свирец, една от най-редките птици в света, за която се смята, че е на прага на изчезването. Езерата около Бургас са едно от малкото места в Европа, където видът е наблюдаван през последните години.

Експозицията „Вълшебният свят на камъка“, дава информация за световното минерално богатство, за видовото разнообразие на минералите в България, с акцент на Бургаския регион. Единствено тук могат да се видят уникални калцитни друзи от вече закритите Бургаски рудни находища. Всеки може да намери и избере своя камък – надежда за здраве и сполука, магия за споделена любов, щастие и добро настроение на шефа. А колекционерите имат възможността да попълнят колекциите си от земни съкровища.

В Историческата експозиция на ул. „Лермонтов“ № 31 е представена историята на Бургаския край през ХІХ век, националноосвободителните борби и войните. – изложбите „135 години от Априлското въстание, участието на българите от Бургаския край“ и „Освобождението на Бургаския край и приносът на фамилия Лермонтови в Руско-турската освободителна война и възстановяването на Бургас през 1878 г.Експонирани са уникални колекции от българска възрожденска иконопис и произведения на изящното приложно изкуство.

Етнографската експозиция на ул.“Славянска“ № 69 показва традиционни български костюми и накити от ХІХ в., народни празници и ритуали, характерни само за Бургаския край. Под асмата ще тъчем пъстра българска черга. Всеки посетител ще може да даде приноса си за нейното удължаване и да вложи своя цвят в колорита й. Като на всяка истинска седянка ще си поприказваме, ще се учим, ще учим другите, ще се повеселим.126693_375_282.jpg

снимка: Булфото

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук