14.3 C
Бургас
четвъртък, октомври 3, 2024

Кристално чиста вода в Лозенец, обеща Георги Лапчев 

Задържателен  резервоар за отпадъчни води ще гарантира чистотата на морето край Лозенец. Еко -министерството е отпуснало близо 800 000 лева за поставянето назадържателен  резервоар при входа на изградената пречиствателна  станция там.

Решението е временно, но е единственият възможен вариант за чистотата в района на курорта. Това съобщи в Бургас министърът на околната среда и водите, Ивелина Василева. По думите й, съобръжението  ще се използва в малките часове на денонощието, за да се осигури спокойствието на туристите в Лозенец.

Цялостно разрешаване проблема с пречистването на водите в Лозенец може да има след разширението  на пречиствателната  станция, за което вече тече процедура по избор наизптлнител  на обекта. Това обяви от своя страната кметът на община Царево, инж . Георги Лапчев . Той и шефът на ВиК -Бургас инж . Ганчо Тенев обясниха, че технически съоръжението не е сложно и до началото на летния сезон то ще бъде направено.

На среща в Бургас министър Ивелина Василева обсъди с кметове от областта възможностите за кандидатстване с проекти по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”. През изминалия програмен период в областта са реализирани 26 проекта за 460 млн. лв.

Сред тях са пречиствателните  станции в Несебър , Поморие и Созопол; двете системи за отпадъци в Бургас и М.Търново; връзката на Равадиново  с пречиствателната  станция в Созопол.  За настоящия програмен период България има шанс да усвои близо 3,5 млрд . лева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук