19.3 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Ленти с Оскари на бургаския филмфест

Най-доброто от „София филм фест“ ще бъде представено на 7-то му морско издание в Бургас, което ще се състои от 12 до 20 март. За седми пореден път бургазлии имат възможност да гледат стойностно кино и да станат част от една екранна магия. Селекцията направена от художествения ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров включва едни от най-награждаваните филми от цял свят. „София филм фест на брега“ ще бъде открит традиционно със старинни валсове, изсвирени от Бургаския духов оркестър на площада пред Община Бургас. Минути по-късно, в кино „Тракия“ официалното начало на фестивала ще бъде дадено от кмета на Община Бургас  Димитър Николов. Бургаският „София филм фест“ тази година стартира с новия филм на режисьора Вим Вендерс – „Снимки в Палермо“, копродукция на Великобритания и Германия. В него се разказва историята на световноизвестен фотограф, който води бурен живот, но знае, че нещо му липсва. По време на фотографска сесия в Палермо, той преживява сюрреарлистично пътуване из ада, когато животът му се слива с изкуството и той се озовава в канавката. Тогава в живота му се появява ангел в лицето на загадачната красавица Флавия, която помага на художника да се изправи срещу извечния му враг … самата смърт.Двете български заглавия представени на фестивала са „Единствената история, която Хемингуей не описа“ на режисьора Светослав Овчаров, който разказва за няколкото часа, които Хемингуей прекарва в България на 18 октомври 1922 г. Другият български филм, който и ще закрие фестивала е най-новият филм на проф. Георги Дюлгеров – „Козелът“. Новела на Радичков е в основата на сценария за тази фантастична история, в която козелът е разказвач и герой. Той слиза от небето с мисия да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско съкровище.

Сред останалите филми на фестивала са носителите на „Оскар“ („Милк“ – за най-добър актьор и оригинален сценарий; „Четецът“ – за поддържаща женска роля.), „Кристален глобус“ от Карлови Вари `08 („Ужасно щастлив“ – за най-добър филм), Златен глобус („Четецът“ – за главна женска роля; „Валс с Башир“ – за чуждоезиков филм) и  награда Кан`08 („Три маймуни“ – най-добър режисьор). Тази година отново във фестивала са включени и всички късометражни филми от програмата Jameson.

Зрителите на 7-то издание на „София филм фест на брега“ ще имат възможност да гласуват за своя фаворит. Ще бъдат присъдени 3 награди „Сребриста чайка“ – за игрален филм – награда на журито, на публиката и за късометражен филм. Новото тази година е, че изборът на призьор за късометражните ленти от програма „Jameson“ ще се определи чрез гласуване на зрители и на жури.

Вече е в ход продажбата на билети, което беше посрещнато с изключително голям интерес от гражданите на Бургас и предизвика образуването на опашка пред касата на ДТ „Адриана Будевска“. Поради тази причина вече са изчерпани и билетите за откриването и закриването на феста. Очаква се реализирането на допълнителни прожекции за двата филма. Вече са поставени и традиционните за „Софиия филм фест на брега“ информационни табла по ул. „Александровска“. За визията на фестивала, която през годините стана негова запазена марка, тази година е подбран оранжевият цвят. И тази година на фестивала се очакват много български и чуждестранни гости, които придават един особен чар и магия на фестивала и го правят едно от най-очакваните и обичани събития в Бургас.

7 МЕЖДУНАРОДЕН „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ НА БРЕГА“

ПРОГРАМА

12 март, четвъртък

19.00 – Снимки в Палермо, реж. Вим Вендерс

Официално откриване

13 март, петък

16.00 – Кафе и цигари, реж. Джим Джармуш

18.00 – Лудост посред лято, реж. Александър Хан

20.00 – Милк, реж. Гюс ван Сант

14 март, събота

16.00 – Ужасно щастлив, реж. Хенрик Рубен Генц

18.00 – О`Хортен, реж. Брент Хамър

20.00 – Турнето, реж. Горан Маркович

15 март, неделя

16.00 – Облак 9, реж. Андреас Дресен

18.00 – Единствената история, която Хемингуей не описа, реж. Светослав Овчаров

20.00 – Четецът, реж. Стивън Долдри

16 март, понеделник

17.00 – Филми от конкурса Jameson

18.00 – Санса, реж. Зигфрид

20.00 – Валс с Башир, реж. Ари Фолман

17 март, вторник

17.00 – Филми от конкурса Jameson

18.00 – Кумбия Кайера, реж. Рене Виляреал

20.00 – Три маймуни, реж. Нури Билге Джейлан

18 март, сряда

17.00 – Филми от конкурса Jameson

18.00 – Сняг, реж. Аида Бегич

20.00 – Хартиеният войник, реж. Алексей Герман-син

19 март, четвъртък

18.00 – Делта, реж. Корнел Мундруцо

20.00 – Изчезналата империя, реж. Карен Шахназаров

20 март, петък

17.00 – Поправката, реж. Танос Анастопулос

19.00 – Козелът, реж. Георги Дюлгеров

Официално закриване

milk1.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук