18.2 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

Максимум 50 години разлика между осиновител и дете, предвижда новият Закон за детето

„Детето като носител на права” е фокусът на новия Закон за детето, който бе представен днес в Бургас от заместник-министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова. Сред новите акценти в Закона са забраната за оставяне на деца до осем годишна възраст без надзор, забрана за настаняване в социални домове на деца до 3 години и разширяване функциите на приемните семейства. Въвежда се максималнана разлика от 50 години между осиновител и осиновен, облекчава се и самата процедура. 973eef5e25e2aaaca42e09f64ad2c742Закона предвижда още изготвяне на координационни механизми за действие при насилие на деца, както и за издирване на изчезнали такива. Министерство на вътрешните работи ще изготвя списък на лицата осъдени за сексулано насилие над деца, до който достъп ще имат работодатели извършващи услуги пряко касаещи подрастващите. Забранява се разкриването на самоличността на деца, жертви на насилие.

Нов подход- „позитивно родетелство”,  е предвиден и при получаване на помощи от родителите. Финансовите субсидии ще бъдат пряко обвързани с полаганите грижи, т.е. помощ ще получават само тези родители, които полагат  адекватна грижа към децата си. Това не означава, че при спиране на помощите на родетеля детето ще бъде ощетено,  напротив, в този случай държавата ще инвестира директно в него- с плащане на такси за детска градина, предучилищна, храна и др.

Обсъждането протече при широк интерес и добър диалог от страна на институции, неправителствени организации, граждани и медии. Проектът на Закона е качен на страницата на социалното министерство за обсъждане до края на ноември където всеки заинтересован може да сподели своето мнение, становище или препоръка.

http://www.mlsp.government.bg/bg/ministry/projectact.htm

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук