22.6 C
Бургас
събота, октомври 5, 2024

МВР: „Български и румънски полицаи вземали по 10 евро при преминаване на границата“

   Тестове за корупционно поведение сред полицаите от България и Румъния ще стартират до месец, обяви днес в Бургас Директорът на Дирекция „Инспекторат“ към МВР – Комисар Николай Спасов. Проверките ще се осъществяват на разменни начала от служители под прикритие, като например румънците, преминавайки през България с кола ще следят за наличие на нелоялно отношение от страна на българските полицаи. И обратното – българи ще тестват професионализма на румънските си колеги, примерно при проверка по линия „Пътна безопасност“.

Съвместните действия между българските и румънските полицаи  са само част от предстоящите проверки  за намаляване на корупцията сред служителите на реда, залегнали в съвместен план за действие.  На официална церемония днес ръководителите на двете дирекции – Комисар Николай Спасов от българска страна и Магистрат Иринел Паун от Генерална Дирекция „Антикорупция“ към Румънското вътрешно министерство подписаха общият план за действие между двете структурни звена. Румънските гости оповестиха част от резултатите от провежданата до момента съвместна работа в граничните зони и съвместни КПП. Като най-драстичен през последните месеци бе посочен случаят със заловените полицаи, от смесените гранични патрули, на границата между България и Румъния.

Полицаите вземали между 5 и 10 евро от шофьори, преминаващи с колите си през границата, като парите събрани от българите стоели в румънските полицаи и обратно. Това е практикувано, тъй като румънските полицаи не подлежат на проверка от български представители на Дирекция „Инспекторат“, обясни Николай Спасов. „Стойността на подкупа никак не е малка, като се вземе в предвид броя на автомобилите, минаващи през една смяна през граничните пунктове. След сигнал от шофьори обаче, бе създадена съвместна организация с румънските спец-полицаи, в резултат на която порочната практика е ликвидирана“.

Магистрат Паун призова всички български граждани, пътуващи в Румъния и станали обект на корупция, да сигнализират своевременно служителите от Генерална Дирекция „Антикорупция“, като се ангажира със бърза реакция  на спец-полицаи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук