19.9 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

Бургас остава без отделение по „Пластика и изгаряния”, засега

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева да има водеща роля при създаването на отделение по „Пластика и изгаряния” към МБАЛ-Бургас, а не пасивно само да констатира, че в най-голямата регионална болница няма такова звено поради липса на специалисти. Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев.

изгарянияОт името на бургаската група той попита, по време на парламентарен контрол, какви действия ще бъдат предприети от Министерството на здравеопазването за да бъде открито в Бургас отделение по „Пластика и изгаряния”? За съжаление д-р Андреева не се ангажира лично с казуса.

Димитър Бойчев припомни, че на 13 декември 2013 г., на територията на бургаската рафинерия, четирима работници пострадаха с тежки изгаряния. След инцидента се наложи те да бъдат транспортирани във Варна, тъй като отделението по „Пластика и изгаряния” към МБАЛ-Бургас беше трансформирано в сектор към хирургията до 2006 г., а след това окончателно закрито.

Поради тази причина, не за първи път, се наложи хора в изключително тежко състояние, в най-критичните за живота им моменти, да бъдат извозвани до болници в други населени места. В конкретния случай, при инцидента от декември м.г., един от пациентите почина във Варна.

„На територията на Бургас работи най-голямата рафинерия, на летище „Сарафово” преживяхме терористичен атентат, през летните месеци в района населението се увеличава многократно, а хората са лишени от възможността при инциденти да получат помощ в отделение по „Пластика и изгаряния”, заяви Бойчев и припомни, че инициатива за възобновяване на отделението вече е предприета и от страна на Община Бургас.

„Освен това в Бургас все още има специализирана техника за основните нужди на такова отделение, благодарение на няколко дарения от страна на рафинерията. В МБАЛ-Бургас се намира Барокамерата, но тъй като няма отделение по „Пластика и изгаряния” пациентите могат да я използват само за лечение извън клиничните пътеки”, допълни депутатът.

В държавната болница все още разполагат и с голяма част от флуидните легла „Клинитрон”, които са за пациенти с над 30% изгаряния. Здравното заведение разполага също така с операционните и необходимите вани. Малка част от оборудването в момента се използва от други болници.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук