Първият по рода си рибарски фестивал в Царево събра над 2000 души на пристанището в града. Водещият Ути Бъчваров демонстрира кулинарни техники в приготвянето на рибни специалитети. Жителите и гостите на общината имаха възможност да видят как се транжира риба за три минути, как се приготвят миди с ориз и рибена чорба.
Кулинарният спец бе приготвил няколко игри с награди за присъстващите. В първото състезание премериха сили директорът на Горското стопанство в Царево Георги Лапчев и отец Стоян Кралев от храма „Свето Успение Богородично”.
Лапчев демонстрира, че освен лесовъд и природозащитник е и добър кулинар. Той транжира рибата с хирургическа прецизност, но оспорваната битка донесе награда на отец Кралев. С награди си тръгнаха още няколко от гостите на фестивала, а за всички имаше безплатна бира и морски дарове. За доброто настроение на всички се погрижи и Берковската духова музика.
Организатор на празника е Морското рибарско сдружение в Царево. Музикантите и Ути Бъчваров се включиха в идеята безвъзмездно.
„Жоро Лапчев ми е стар приятел и не се замислих дори за секунда дали да приема да участвам във феста. Идеята за подобен празник в Царево е чудесна и се радвам, че младите хора се ангажират сами с подготовката на такова събитие”, сподели Ути.
„
Рибният фест е само една от добрите ни идеи за града. Смятам, че имаме сили да развием събитието и да го превърнем в традиционно. Трябва да се случват повече такива неща в Царево. Важно е не само за туризма, но и за хората.”, каза Георги Лапчев.