16 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

Недялко Йорданов направи филм за Константин Ташев

 На 13 септември, понеделник, в камерна зала „Цено Кандов“  на бургаския куклен театър ще се състои премиерата на филма „Ах колко години, години, години….“. , посветен на живота и творчеството на големия български и бургаски композитор Константин Ташев. Филмът е изработен и продуциран от телевизия СКАТ, под авторството на поета и писателя Недялко Йорданов, а представянето му е по повод навършването на 75 години от рождението и 20  години от смъртта на композитора.

„Не подозирах колко вълнения ще предизвика у мен процеса по подготовката на филма. Върнах се 40 години назад, преживях отново младостта си и зрелостта си, цялото си присъствие в бургаския театър, което е невъзможно да се отдели от личностите на композитора Константин Ташев и художника Тодор Станилов, каза на пресконференция в петък Недялко Йорданов.

В продължение на 50 минути филмът пътешества от детството през творчеството на многостранния талант на Константин Ташев. Показва малко известни факти от биографията му, разказва за родителите му – известно за времето си дуо на стари градски песни, за бащата на композитора – Аспарух Ташев – популярен певец и автор на песни.

За да покаже живота на композитора, авторът на филма е избрал странен приказен, но удачен похват. Във филма няма дикторски текст, няма и интервюта. Разделен е на над 20 малки епизода с отделни заглавия, посветени на различни етапи от живота на Константин Ташев. Използвана е неприсъща за телевизионните продукции техника – пожълтелите стари снимки оживяват, преплитат се видеозаписи и спомени за твореца. Но филмът не е мелодраматичен, той е шеговит и весел, такъв какъвто беше Константин Ташев, казва Недялко Йорданов.

Константин Ташев не е бил суетен. Не е участвал в нито едно телевизионно интервю, не е запазен нито един видеозапис с него. Това затруднява авторите на филма. Документалния материал успяват да съберат с помощта на сина на композитора – Аспарух Ташев, който е възстановил  и подредил огромния архив на баща си. Използвани са и малкото запазени аудиозаписи на гласа му, както и видеоархива на бургаския театър от 1984 до 1990 г. По онова време „Адриана Будевска“  единствен сред другите театри в страната разполага с видеостудио  и успява да запише и съхрани близо 20 свои постановки. С тяхна помощ филмът илюстрира театралната музика на Константин Ташев.  Талантът на бургаския композитор е многостранен. Той пише оратории, хорови, естрадни и детски песни, но най-голямата му сила е в театралната музика, за която е получавал и много награди. Сега зрителите ще могат да се върнат назад в годините с незабравимата музика към постановките на „Хамлет“, „Убийството на Гонзаго“, „Чайка“, „Слуга на двама господари“ и много други популярни спектакли на бургаския театър. Ще чуят емблематичната песен „Сцената е моят дом“ в изпълнение на артисти от московския театър „Таганка“, ще  видят специално изработения  видеоклип на песента „По дългия бряг“ в изпълнение на Тодор Колев, с която Константин Ташев печели една от големите си награди на конкурса „Бургас и морето“.

„Приключвайки работата си по филма осъзнах колко много още забравени големи бургаски творци крещят да се напомни за тях, каза Недялко Йорданов. Времето е безмилостно и хвърля в „плесен“ много хора, които заслужават да бъдат помнени. Затова чувствам като мой дълг да продължа да напомням за тях по различни начини – чрез филми или поредица от телевизионни предавания. За да покажем на творците от новото поколение  ярките личности на бургаското изкуство, които вече ги няма, и тези, които са живи, но тънат в забрава с болката, че са „захвърлени“. 

Константин Ташев не е роден в Бургас. Детството му преминава в Стара Загора, но целият си творчески път извървява тук. Затова считаме, че е един от най-ярките представители на бургаската култура.

Премиерата на филма „Ах колко години, години, години….“.  ще бъде в понеделник, 13 септември, от 17 часа, в зала „Цено Кандов“, а входът ще е свободен. По-късно филмът ще бъде излъчен от телевизия СКАТ, ще бъде показан и на  тържественото честване на годишнината на Константин Ташев през ноември. А на 27 септември в Бургас ще бъде открита паметна плоча на големия бургаски композитор, която ще освети Сливенският митрополит Йоаникий.img_8427.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук