19.8 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

Николина Ангелкова: Няма риск от загуба на средства по ОП „Транспорт”

Няма риск от загуба на средства по Оперативна програма „Транспорт”. Това заяви при посещението си в Бургас, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Николина Ангелокова . По думите й, въпреки оптимистичната прогноза, трябва  да се предприемат спешни мерки за всеки един от проектите, финансирани по програмата. Това според нея, ще минимизира възможностите страната ни да загуби пари за периода 2007 – 2013 година.

a12ad0fbdd003fd70bf9571177a2dfef

Преди посещението си в Бургас, Ангелокова  инспектира строителството на жп  линията Пловдив – Бургас, който е един от основните проекти, финансирани от Европа. Министърът определи като рисков участъка Церковски  – Карнобат – Владимирово – Бургас и допълни: „Там установихме, че не се работи. Поискали сме актуализирана програма от изпълнителя, което трябва да ни бъде предоставено в срок от три дни. Настояхме и за среща с ръководството на италианската компания, която работи по участъка. Трябва да се уверим, че смените и човешкия ресурс ще бъдат увеличени.”

Според Ангелкова , ако фирмата не приключи оставащите дейности в срок ще бъде включен механизъм, който касае неустойки  по сключените договори. „Ако работата не бъде възстановена и след изплащането на тези неустойки, влиза в сила процедура по прекратяване на договора за този участък”, каза още министърът.

b2652a0e47b1e9997530eec0b16f99c3

Първият участък Михайлово -Калояновец  е въведен в експлоатация. Вторият – Стара Загора –Зимница е завършен на 98 %. Предстои монтирането на сигнализация и контактната мрежа като дейностите ще приключат до края на тази година, увери Николина Ангелкова .

Тя бе категорична, че дейностите по подготовката за ремонта на ЖП  – гара Бургас вървят в срок и забавяне няма да има. „Ремонтът на гара предстои”, каза Ангелкова . Припомняме, че Транспортното министерство вече има подписани договори за надзор и строителство на обекта. В модернизацията на бургаската железопътна гара ще бъдат вложени над 8 млн . лева. След почти две години трябва да видим обновена приемна, реставрирана фасада и модерни информационни инсталации на пероните. В проекта е включено и осигуряването на достъпна среда за хора с увреждания.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук