21.1 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Община Несебър e домакин на три фестивала и една световна конференция

В края на август община Несебър ще бъде домакин на три фестивала и  на първата по рода си Световна конференция по биологично пчеларство.  От 27 август до 5 септември в града на ЮНЕСКО ще се проведе за девети път Международния фестивал на меда. Традиционно през тези няколко дни Несебър ще се превърне в столица на меда, като посетителите ще имат възможност да си купят чист пчелен продукт по свой вкус от самите производители. Около 32 пчелари ще предлагат различни видове мед и изключително ценните за здравето пчелни продукти-цветен прашец, пчелно млечице и прополис. Гостите и жителите на града ще могат да опитат екологично чист и здравословен мед и да научат как да го разпознават. Организатори на събитието са Общински съюз по пчеларство и община Несебър. Фестивалът отново се провежда под патронажа на кмета на Несебър Николай Димитров. Паралелно със сладкия форум – между 27 и 29 август, ще се проведе и първата по рода си Световна конференция по биологично пчеларство, която ще събере около 150 учени, пчелари  и специалисти от над 30 страни от четири континента. Идеята на конференцията е да се обединят, уеднаквят критериите, стандартите и изискванията, за производството на един чист биологичен пчелен продукт. Сред основните принципи на биопчеларството са: пчеларстване в райони с диворастяща медоносна растителност, далеч от интензивното селско стопанство; забрана на използването на синтетични лекарствени средства за профилактика и лечение на пчелните семейства; пълна подмяна на восъчните основи с нови такива, необременени с остатъци от химически препарати; забрана за подхранване на пчелите с изкуствени подсладители (захар, глюкозо-фруктозен сироп и др.). Интересът към биологичните пчелни продукти нараства и заради тяхното приложение в науката за лечение с пчелни продукти – АПИТЕРАПИЯ. Използването на качествените биопродукти води до по-висок ефект при лечението и категорично до липса на всякакви странични ефекти. За осъществяване на конференцията по биологично пчеларство в Несебър подкрепа оказва и световната пчеларска организация „Апимондия“, чийто  президент  Жил Ратиа лично ще уважи събитието. Организатор на международната проява е Сдружението за биологично пчеларство (СБП).

med21.jpg

В Несебър наред с медните събития, от 27 до 29  август за четиринадесети пореден път ще се проведе Национален поп-рок фестивал. Той се организира от  НЧ „Яна Лъскова – 1905″ и е под патронажа на кмета на Община Несебър Николай Димитров.  Тази година в музикалния форум ще се представят 28 групи, 2 дуета, 2 вокални групи и 23 индивидуални изпълнители. Фестивалът е част от културната програма на Община Несебър и има за цел да популяризира новата авторска песен, а чрез универсалния език на музиката да създаде онази неповторима атмосфера на творческа изява на младите хора, която да ги стимулира за активно участие в създаването на специфичен музикален продукт. На  27, 28 и 29 август в прегръдката на античния амфитеатър, отново  ще се срещнат младите надежди на българския поп-рок и ще се чуе най-новото от света на поп и рок музиката в България! Фестът има конкурсен характер. Групите представят три песни с чисто време на изпълнение до 12 минути, една от които задължително е авторска. От тази година задължително условие е в репертоара на участниците  да бъде включена песен на български език. Реда на изпълнение ще се определи по жребий, теглен на 27.08 – деня на официалното откриване на Поп-рок феста.

 Изпълненията ще се оценяват от компетентно жури, с председател Веселин Тодоров, и членове Иван Лечев и Мая Райкова.  Още едно събитие оформя културния облик на община Несебър в края на август. Това е музикалния фестивал на градската и шлагерна песен – ОБЗОР  2010, който се провежда за пети път. Двудневния форум  ще се проведе на 27 и 28 август 2010 г.  в  многофункционална зала  на  Обзор, като в него ще вземат участие общо 38 състава от различни градове на страната. Музикалният фестивал „Ех, любов, любов…!“ има за цел да издири, съхрани и популяризира българската градска и шлагерна песен, като осъществи приемственост между поколенията. Проявата е с конкурсен характер и се провежда в две категории: първата е – конкурс за изпълнение на градска и шлагерна песен;  а втората е  – конкурс за нова авторска песен в стил градски шлагер. Организатор на културното събитие е читалище „Изгрев 1927″ – Обзор.

pop-rock1.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук