23.8 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Откриват горещ телефон за трафик на деца

Горещ телефон за сигнали за отвличане и трафик на деца ще бъде създаден у нас по изискване на европейската комисия-стана ясно на Национална кръгла маса в парламента, организирана от депутата Фатме Илияз под патронажа на председателя на Народното събрание Георги Пирински. Инициативата на бургаския народен представител събра министри, шефове на агенции, представители на Националното сдружение на общините, неправителствени организации, директори на домове. dscn0335.jpgСъбитието, подготвяно повече от два месеца, премина под надслов: „Прагматично за децентрализацията и деинституционализацията на Домовете за деца, лишени от родителски грижи – ангажименти на общините, държавните институции и неправителствените организации“.     „Инициирахме този форум, водени от убеждението, че Народното събрание като орган, който задава законовата рамка на всяка реформа, трябва да се включи в конструктивния дебат за бъдещето на домовете за деца, лишени от родителска грижа. Амбицията ни беше да се очертае реалния кръг от проблеми, да се види докъде се е стигнало с решаването им и то в присъствието на всички страни, които обикновено се изказват поотделно и така избягват диалога помежду си“, подчерта Фатме Илияз.

     Работна група от ресорните зам.-министри по закрилата на детето са подготвили доклад до премиера с конкретни мерки за подобряване на грижата за малчуганите с родители и за децата, настанени в социални домове. Докладът ще бъде приет на следващото заседание на кабинета. „Една от идеите, представени на кръглата маса, бе създаването на единен орган с инспекторат към него, който да регулира всички показатели по грижата за децата в страната. Новата структура ще има право да налага и да събира глоби при неспазване предписанията на различните институции, отговорни за грижата на детето.“-съобщи бургаският депутат. Сред мерките, обсъдени на форума, са безплатни прегледи на всички бременни жени, без значение дали са здравно осигурени, санкции за родители, които не водят децата си на имунизации и глоби за граждани, поставили дете в риск по време на пътуване.

     Ако не се увеличат единните стандарти в домовете и не се повиши възнаграждението на персонала, реформата ще бъде обречена на провал, коментираха от Националното сдружение на общините. От неправителствения сектор пък поискаха да се премахне възможността за разсиновяване, защото осиновителите се отказвали от децата предимно през юношеството им, което се отразявало зле на подрастващите.

    Участниците в срещата се обединиха около становището, че предприетите стъпки и положените усилия за подобряване на грижата за децата в България са дали определен резултат и от 12 609 деца, отглеждани в институции през 2001 г., броят им е намалял до 8 019 деца в края на 2007 г. Въпреки това бе отбелязано, че за страна като България – с нисък относителен дял детско население -под 20 процента, това е значителен брой.

     В рамките на форума министърът на правосъдието Меглена Тачева изнесе доклад на тема „Правна рамка на законодателството за закрила на детето“. С презентации участваха още заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ширин Местан. Участниците в дискусията се запознаха и с резултатите от мониторинг на УНИЦЕФ за състоянието на домовете в България.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук