15.4 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Откриха линейния ускорител в Онкото

Линейният ускорител в Онкологичен  център – Бургас ще започне работа в началото на проелтта. Това стана ясно при официалното откриване  на една от най-модерните апаратури на Балканите днес. Апаратът за лъчелечение  бе представен от кмета Димитър Николов и негови заместници, лекари, представители на фирмата производител и граждани.

313ec1226b5f0a5e40078ccdc99bc2c7

„Предстои ни да прехвърлим съоръжението в капитала на Онкологичния  център. Горди сме, че успяхме да завършим този проект. Онкологичната  помощ в Бургас се развива с добри темпове през последните години , въпреки че не сме университетски град. Разполагаме обаче с най-съвременна апаратура, така че по нищо не отстъпваме на университетското онкологично  лечение”, сподели заместник-кметът по здравеопазване в община Бургас, д-р Лорис  Мануелян .

По думите му, апаратът няма да има аналог в следващите 10 години, което нарежда Бургас сред първенците в борбата срещу рака у нас и в Европа. Местната администрация има и идея за закупуването на втори  линеен ускорител, който да е по-малък. Целта била да не се прекъсва лечението при профилактика на основната техника. До момента не е ясно колко души ще обслужва линейния ускорител. „Средно на ден ще могат да преминават около десетина души. Имам уверения, че ще започнем активна работа до няколко месеца. Сега се обучава екипът, които ще работи с тази техника. Звеното ще работи изцяло със Здравната каса”, допълниМануелян .

9b35a37afe5f4ec96f678810edfd5363

Ускорителят е закупен по проект „Реконструкция и оборудване на Комплексен Онкологичен  Център – Бургас“ с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие. Стойността на проекта е близко 6 и половина млн . лева. Сградата, в която се намира линейният ускорител е под земята. Стените й са с дебелина до 2,30 метра, като таванът е от 2.00 до 2,60 метра дебелина.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук