17.6 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Откриха посетителския център в село Българи

Кметът на Община Царево Георги Лапчев и кметският наместник на с. Българи Недка Лапчева, прерязаха лентата на напълно обновения посетителски информационен център в селото. На събитието присъстваха още кметове по населени места в общината, общински съветници, служители от Общинска администрация, жители и много гости.

0aebea7d5d0437fc50d21a3c8ceef399

Изграждането на посетителски/туристически информационен център в с.Българи е по проект, спечелен от Община Царево. Проектът„Пътят на нестинарството” е поПрограмата заразвитиенаселскитерайонизапериода 2007-2013 година, Мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности”. Стойност на проекта е 317 138 хил.лв. исе финансирана 100% от Държавен фонд Земеделие.

Преустройството и реконструкцията на бившата кухня и столова за работниците в с. Българи в посетителски – информационен център“Пътя на нестинарството” включва ремонт на покрив, подмяна на дограми, врати, прозорци и настилки, мазилки, боядисване и всичко необходимо за обновяване на обекта; изграждане на електрическа и ВиК инфраструктурни мрежи в сградата; изграждане вътрешна  и външна изолация и монтиране на система за отопление, вентилация и климатизация; подмяна на външна настилки и ландшафтни дейности на района. В информационния център е обособена изложбена зала,в която да се представят експонати и интересни материали от възникването и развитието на нестинарството през вековете, да представя информация и експонира местното културно наследство с акцент върху нестинарството. Има и зала за беседи, лекции и прожектиране на клипове/документални филми за нестинарството.Те могат да се гледат на проектор и 47 инчов LCD телевизор.

При откриването на самия посетителски център бяха представени гостуващата изложба на РИМ – Бургас „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“, книгата „По дирите на нестинарството от Маджура до Юнеско” и ексклузивни кадри от първия 3D документален филм в България – „Стъпки в огъня – 3D”. Първият български документален филм в 3D ще ви направи съпричастни на един от най-българските обичаи – нестинарството, идващо от малкото село Българи, разположено в полите на Странджа планина, Община Царево. „Стъпки в огъня – 3D”eфилм за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете. Автентичните нестинари играят своя танц в жаравата само и единствено един път в годината, вечерта на 3-ти юни (Св. Константин и Елена по стар стил). Затова изживяването на този филм в 3D го прави още по-уникален. Ще имате възможността да сте там 365 дни в годината, да научите за магията на ходенето в огъня и да разберете коя е най-видната нестинарка от 60-те години на миналия век до наши дни.

И тази година традиционните нестинарски игри в чест на „Св. св. Константин и Елена” привлякоха вниманието на стотици хора, любопитни да наблюдават на живо редкия обичай в с. Българи, Община Царево. Празненствата от години се организират в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато по стар стил е денят на светиите. Българи остана единственото нестинарско село в България. Тук старинният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен от години. Нестинарските игри в с.Българи са вписани в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2009 г.

Програмата на празника започна рано сутринта в 9.00 часа с тържествена литургия за освещаване на иконите в храм “Св. Св. “Константин и Елена”. След това из селото премина шествие, а в 15.00 часа бе запален огънят за нестинарите. Иконите на Св. Св. Константин и Елена бяха “облечени” в конака и с шествие се отнесоха до аязмото и одера на Св. Константин.

Кметът на общината Георги Лапчев отправи приветствия към гостите на празника и даде старт на богата фолклорна програма с местни състави. Освен фолклорната програма бе организиран и кулинарен базар с участници-кулинари от населените места в общината. Кулминацията на вечерта, както винаги, бяха нестинарските игри от 22.00 часа, които всяка година спират дъха на присъстващите.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук