20.4 C
Бургас
петък, октомври 11, 2024

Паметникът на Яворов в Поморие се пропука, реставрират го спешно

Паметникът на Яворов има пукнатини, алармирара ли са художници от Поморие, съобщи зам. кметът Диана Апостолова, цитирана от radiomilena. com.  Според експерти има опасност още тази зима този ценен паметник-символ на града да рухне в следствие на неблагоприятни метеорологични условия. От общинската администрация, отчитайки този риск, са взели спешни мерки за незабавна реставрация, която ще бъде направена от скулптора Ненчо Русев.
1ca531b4d653a3f2b73d959573fe25ebЛепила с мраморен прах са поставени върху лицевата част и ушите на паметника. След изсъхване, при по-топло време предстои минаване по него с финна шкурка, за да стане една цялост, както и поставяне на липсващия пръст на ръката.

От общинската администрация в Поморие отправят благодарности към скулптора Ненчо Русев и художничката Нели Тодорова, която първа еэподала сигнала за състоянието на паметника на гениалния поет.

Паметникът на Яворов е дело на скулптора Иван Блажев и е издигнат през 1959г. По традиция на това място   се откриват и „Яворовите дни“ в Поморие.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук