12.1 C
Бургас
четвъртък, октомври 3, 2024

Парижкият атентатор Салах Абдеслам е заловен жив

Парижкият атентатор Салах Абдеслам е заловен жив, но ранен в крака, съобщават световните агенции.
Този следобед в брюкселския квартал „Моленбек” се проведе полицейска спецакция.  Освен Салах Абдеслам има задържани още двама предполагаеми терористи. 

Салах Абдеслам е наричан организатор и дори „основен мозък” на атентатите в Париж.

Акцията на полицията тече от вторник. Тогава е бил щурмуван апартамент в квартал „Форе”. При пристигането си на адреса тогава, шестима полицаи от Франция и Белгия са смятали, че то е празно, тъй като водата и токът са били спрени от няколко седмици. Тогава започнала стрелбата от автомати „Калашников” и най-малко 3 души са успели да избягат от покрива. Един мъж, за когото се предполага, че е замесен в организацията на атентатите в Париж, е убит.
Предполагаше се, че сред избягалите е бил именно Салах Абдеслам, тъй като в апартамента бяха намерени отпечатъци и ДНК от него. 

След днешната операция и арестите, кметът на кв. „Моленбек“ обяви извънредно положение, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Жителите на квартала не могат да излизат от жилищата си или да ги достигнат, ако са навън. В общината са подготвени условия хората да бъдат подслонени временно.

 

Пълна блокада на кв. „Моленбек“, хората не могат да се приберат по домовете си

Вечерта беше предприет щурм на сграда, в която се предполага, че се укрива съучастник на Абдеслам. Сградата беше прочистена.

 

„Полицията задържа трима души, сред които е и ключовият заподозрян за атаките в Париж – Салах Абдеслам. Арестите бяха извършени в рамките на операция в петък в Брюксел”, заяви белгийският премиер Шарл Мишел късно вечерта.

 

Същевременно френският президент заяви, че страната му очаква „възможно най-бързото” екстрадиране на Абдеслам.  

 

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест пък заяви, че американските спецслужби са помогнали на колегите си от Франция и Белгия при разследването на атентатите в Париж на 13 ноември.

 

 „Започвайки от ноември миналата година, нашето разузнаване и службите за сигурност тясно сътрудничиха с партньорите от Франция и Белгия, за да им помогнат да осигурят безопасността на своите страни и да проследят извършителите на нападенията в Париж. Ние активно си разменяхме с тях информация и експертни оценки“, посочи говорителят.

източник: Нова ТВ

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук