14.6 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

Парк на миниатюрите ще бъде изграден в Бургас

Парк на миниатюрите ще бъде изграден в Бургас, предаде  Радио „Фокус” – Бургас . Това решение взеха днес общинските съветници, по предложение на групата на НФСБ. В докладната те предложиха да бъде изграден на мястото, където трябваше да има спортна зала, в парка на к-с „Славейков“. От общинската администрация обаче предложиха той да бъде изграден в парк „Езеро“. В крайна сметка вносителите въприеха предложението на кмета на Община Бургас, Димитър Николов. общински съвет бургасОбщинската администрация се ангажира да създаде проект за изграждане на парк на миниатюрите и да кандидатства за европейско финансиране.
Предложението на НФСБ бе относно проект за преобразуване на парка на ж.к. „Славейков“ в развлекателен туристически обект „Парк Европа“. Предложението е за изграждане на „Парк на миниатюрите“ в комплекса. По темата се изказа кметът Димитър Николов. Според него, ще се създаде по-голяма атрактивност на града и ще привлече туристи. „Различните символи в миниатюрите ще доведе и до по-високо ниво на образованост, освен туристическа и образователна цел“, смята той. Според него обаче идеята е наполовина добра. Предложението му този атракцион е да бъде изграден в парк „Езеро“, а не в „Славейков“. Той се аргументира, че в крайморския парк на ден влизат 20 и 30 хиляди хора, докато паркът в к-с „Славейков“ се разхождат повече граждани и майки с деца, от колкото туристи. Предназначението на парка е повече за спортни събития. „Близо до площадката за изграждане на бъдещия Планетариум е предвиден терен с инфрастуктурен проект и е в близост до пясъчните фигури. Може да се финансира с грандова схема по оперативна програма. В к-с „Славейков“ оперативната програма не позволява да се финансира проекта в тази географска зона“, смята Николов. Той информира, че ще внесе предложение пред юни в парка в к-с „Славейков“ да се построи съвременно игрище за младежите от отбора „Нефтохимик“, които по неговите думи сега газят в калта в „Долно Езерово“ и не могат да използват игрището в „Банево“. Той ще предложи на мястото на прекратения проект за изграждане на база по борба, да се изгради спортен комплекс с игрище, трибуни, спортно-технически съоражения, кафетерия и детска площадка. Там ще се обособи и паркинг зона за ползватели на този комплекс. Според Николов, има идея за изграждане и на закрит олимпийски стадион, с дължина 52 метра, с възможност за трениране на няколко отбора с разделителни стени. Илияна Гъбева от ПП „ГЕРБ“ предложи да се изгради такъв парк, но не по образец в Мадрид, а да бъде с уникални български забележителности.
Ангел Божидаров от НФСБ каза, че когато са внасяли предложението за парк „Европа“ не са имали представа за идеята за изграждане на база на „Нефтохимик“ в к-с „Славейков“. Относно предложението, напълно подкрепят предложението на кмета да се изгради в парк „Езеро“. Той прие и предложението относно финансирането. По предложението на Илияна Гъбева от ГЕРБ, той се изказа, че не иска да копира, а да бъде със своя идентичност, като не изключи да се включат и български забележителности. Като се мотивира, че българите са ги виждали тези забележителности и ще е по-интересно да видят световни образци. Чуха се мнения, че миниатюрите в бъдещия парк „Европа“ трябва да се включат и руски забележителности като Кремъл, например. След внесени редакции в точките, предложението на ПП НФСБ за изграждане на парк „Европа“ в парк „Езеро“ бе прието.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук