13.8 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

Площадка за управление на велосипед показват в бургаско училище

В двора на ОУ „Княз Борис І” в Бургас,  в понеделик ще бъде показана  площадка за управление на велосипед в градски условия с 31 пътни знака, която е част от инициирания от служители от „Национална система 112”-МВР и БЧК проект „Да предпазим децата от войната по пътищата”. e2ffc25f10267a583e45b0ed48b25808Проектът е насочен към изграждане у подрастващите на култура на безопасност на движението по пътищата и правилното използване на тел. 112 при предпоставки и случаи на пътно-транспортни произшествия.

Проектът е финанасиран от сдружение „SOS ПТП” и ще стартира пилотно в ОУ „Княз Борис І” – Бургас, където в рамките на проекта ще бъде проведено обучение, включващо интерактивни игри викторини, кръстословици, презентации и др. за безопасност на пътя.

Партньори са БЧК и БМЧК – Бургас, ОД МВР – Бургас, РИО – Бургас,Област Бургас, Община Бургас и сдружение „SOS ПТП”  .

Предвидено е сформирането на три екипа от по двама лектори, които ще обучат ученици от началния курс /4 клас/ под различни форми с две основни цели:  Да се формират и усъвършенстват интелектуални умения при децата, да могат да определят елементите на пътната среда в квартала, около дома и около училището, да се ориентират в реална пътна ситуация като пешеходци, да умеят да описват собственото си поведение като пешеходци и пътници, да използват правилно телефон 112 в случаи на ПТП и предпоставки за инциденти от този род, да се формират и усъвършенстват практически умения, да преминават безопасно през кръстовища, пешеходни пътеки и необозначени места.

Лекторите ще провеждат занятия, които ще включват теоретична и практическа част- Презентация – пътни знаци, светофари, практически ситуации – обучение с регулировчик, запознаване със случаи на пострадали деца от ПТП в ежедневната работа на служителите от РЦ 112 – Бургас. Раздаване на информационни материали и направа на площадка с примерен път с пешеходна пътека и знаци в двора на училището, за упражняване на различни ситуации, които могат да възникнат при движението по пътищата.

В рамките на втория учебен срок в часовете на класният ръководител децата ще бъдат обучени по безопасност на движението по пътищата и правилното използване на ЕЕНСП 112 в случаи на ПТП и предпоставки за такива.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук