15.4 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Показаха портрет на кръвопиеца от Созопол

Историята на морския  град вдъхнови 20 признати художници от България и Турция

Легендите около созополския вампир вдъхновиха известния художник Мурат Хаван да покаже как е изглеждал кръвопиецът приживе.

16ee32fa7a30ed4693c6bb1a861161b6

Портретът на „роднината”  на граф Дракула  се превърна в един от  акцентите в  изложбата, с която завърши първият по рода си пленер по изобразително изкуство в Созопол. Проявата събра 10 български и 10 турски художници и даде заявка да се превърне в ежегодно събитие.

„Всички живописци, които участваха в българо-турския пленер в Созопол, са очаровани и много щастливи. Създадохме добри приятелства и затова се разделяме с малко тъга, но и с надеждата, че ще се съберем отново следващото лято”, каза организаторът на пленера – художничката Ангелина Недин. Нейната картина посрещаше гостите на влизане в читалището в Созопол. „Платното  ми  изобразява изгрева на слънцето и  символизира началото  на много нови приятелства”, добави Ангелина Недин.

Angelina_Nedin_i_Murat_HavanПосетителите разглеждаха красивите платна с чаша вино в ръка и под музикалния съпровод на малката пианистка Мина Недин. Гостите показаха уважение към домакините, като нарисуваха типично български неща и пейзажи, вдъхновени от морския бряг.

„Преди да дойда в Созопол потърсих информация за града и прочетох за вампирски кости, които са открити тук. Затова реших да изобразя вампира върху мотоциклета си”, каза Хаван. Платната на автора, който предизвиква фурор в Турция,   са провокирани от творбите на Леонардо да Винчи,  Микеланджело и  рева на  „Харлей  Дейвидсън”. Хаван  интерпретира  някои  от шедьоврите в изобразителното изкуство, като ги рисува върху любимия си мотор. Сред картините му може да се види „Мона Лиза, „Сътворението на Адам”, „Целувката” и др.  За да остане верен на себе си, Хаван не пропусна и  вампира от   Созопол.

„Имате красива природа и хората са приятелски настроени. Успях да науча пътищата и следващият път  ще дойда с мотора  си”, обеща творецът. Според художниците резултатът от пленера не са само 40-те платна, които бяха дарени на спонсорите на събитието, но и добрите отношения, които са се създали.

Куратор на изложбата  и съорганизатор  от турска страна е Вахит Акан.  В изложбата участие взеха и създателят на първия Музей от хартия във Враца – Красимир Тодоров, съпругата му Селма Тодорова, както и Стефан Чурчулиев. Картините на последния са покрити с пясък от морския бряг в Созопол. Сред останалите художници са: Мария Алексиева, Цветанка Цветанова, Аглика Гайтаникова, Камбер Камбер, Огнян Богданов, Февзи Явуз, Муса Гюней, Ахмет Есер, Еркан Доганай, Нехир Килич, Ефкан Беяз, Зюхре Йозкараман, Теймур Агалъоглу.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук