19.9 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Поморие събра археолози на научна конференция

     Поморие е домакин на ХХVІІІ -та  среща-конференция на археолозите от Югоизточна България. Срещата се организира ежегодно, по повод на 14 февруари- професионалния ден на археолога. На нея музеите от Югоизточна България  ще представят резултатите от археологическите проучвания през 2008 г.От откритията, направени в поморие,  най-впечатляващ е храмът на боговете Сарапис и Изида“, каза директорът на Исторически музей Антон Карабашев и допълни, че датировката е от средата на втори век след Христа. Сградата, върху която е изграден, е била светилище на езическите богове още от тракийско време.

Има много паметници по българските земи, свързани с Изида и Сарапис, но това е първият храмов комплекс, установен по археологически начин. Този изключително интересен египетски  култ  широко се разпространява през късната елинистическа епоха  и особено през римската императорска епоха. Тази година археолозите откриха и основната улица на древния Анхиало с посока север-юг и така завършват друг период от започналите преди повече от 40 години разкопки на този наречен от специалистите най- римски град от гръцките градове по западното Черноморие.

По време на първите разкопки, на около 200 метра северно от сегашните, археолозите откриват другата главна улица на града с посока запад- изток.От община Поморие казаха, че са започнали всички необходими процедури по обезпечаване на средства за продължаване на проучванията на Анхиало.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук