21.5 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Празник на домашната наденица се провежда в Кошарица

За втора поредна година  в несебърското село Кошарица  се провежда Празникът на домашната наденица. В центъра на селото от 11 ч. се събраха всички, които искаха  да опитат вкусните местни деликатеси, приготвени по стари балкански рецепти.

Кошарица не е избрана случайно за домакин на събитието. Освен че се намира на малък хълм, от който се разкрива живописна гледка към най-слънчевия бряг по българското Черноморие, хората тук са известни като големи ценители на месни специалитети и пазят изконни български рецепти.   

32f235ee83ea6ca600ab06462f36da08Празникът на домашната наденица е поредна крачка на Община Несебър в създаването на кулинарна карта на региона. В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги, морската община прибавя колорита на местната кухня към познавателния и културен туризъм в региона, за да се пребори с конкуренцията.70c5b58052226449d5c1eb6e06d28256

В региона се провеждат още Празникът на хляба в с. Оризаре и Празникът на младото вино в село Гюльовца. Идеята е с тези събития  да бъдат последвани успешни световни модели за правене на туризъм, каквито развиват европейски държави като Италия, Испания, Франция и др.

Всеизвестен факт е, че чужденците харесват особено много българската кухня.. Кулинарните празници са и интересен и забавен начин, чрез който туристите могат да се докоснат до живота на местните хора и занаятите, които се развиват в региона.

Чрез такива събития Община Несебър цели да подпомогне икономиката на съставните й селища. От една страна ще бъдат стимулирани дребните местни производители, а от друга ресторантьорите –  ще имат възможност да се запознаят със стари кулинарни рецепти, които могат да създадат цялостен облик на заведенията им.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук