16 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

Преквалифицират пристанищни работници, 117 аут от „Порт Бургас“ до края на годината

Начини за преквалификация на възрастните работници в пристанищата от региона ще търси Търговско индустриалната камара – Бургас. Основната цел е да се подобрят възможностите за заетост както и условията на труд. Това от своя страна ще доведе до задържане на така наречените „рискови групи” възможно най-дълго на трудовия пазар, отчитат от камарата.

d010205cb3d164526371827f93448967
*Снимка: Атанас Дубаров /архив/

Партньори на бургаското сдружение по проекта са Федерациите на работодателите в Астурия, Испания и Шверин , Германия. Инициативата се изпълнява с европейски пари и е за четвърт милион лева. Дейностите трябва да приключат до 30 септември догодина.

В рамките на проекта ще бъде изготвен анализ на текущото състояние на практическата работа на пристанищните работници. Ще се търсят и фирми, готови да наемат вече преквалифицираните от тях. Ще бъдат обхванати хората от 50 до 55 години както и жени, на които им предстои да използват отпуск за бременност.

„Ще черпим опит от нашите партньори в Германия и Испания. Те също имат проблеми с възрастните работници. Този проект е крачка за едно бъдещо бизнес сътрудничество. Ще опитаме да разпространим добрите практики в колкото се може повече пристанища у нас. Предстои ни среща на експертно ниво между участниците в проекта. Ще се разгледа и законодателството в трите страни, разбира се в контекста на европейското. Ако има нещо полезно за нас, ние ще опитаме да го принесем на национално ниво”,  каза председателят на бургаската камара инж . Витка  Вълчева.

По думите й, 117 работници от БМФ  „Порт Бургас” ще бъдат съкратени до края на годината, защото просто няма работа за тях. Според данни на местните индустриалци, в Бургас има около 450 души, които попадат в рисковите групи.

„Ние ще работим с тези хора, ще търсим възможности за преквалификация и намиране на нова работа ако е необходимо. Ще преквалифицираме по поръчка на различни фирми. Поръчители ще търсим в съюзите на фирмите. Ще се водим и по статистическите данни за региона. Тук ще разчитаме изключително на подкрепата на бюрото по труда и цифрите, с които те разполагат”, допълни Вълчева.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук