11.1 C
Бургас
вторник, октомври 8, 2024

Приходите от такса шум от Летище Бургас са 312 224 лв.

Какви са финансовите постъпления от такса шум (екологична) за всички летища за обществено ползване през 2013 г. като цяло и по отделно за София, Пловдив, Варна и Бургас и как са разходвани тези средства? Този въпрос отправиха народните представители от ГЕРБ Иван Вълков и Емануела Спасова към транспортния министър Данаил Папазов по време на парламентарния контрол.

a5d689ccdff154a0b5e6970d5a717c6fСъгласно Закона за гражданското въздухоплаване (ЗГВ) през ноември 2012 г. са влезли в сила такса сигурност и такса шум (екологична). Летищната такса шум покрива разходите за мероприятия по ограничаване на вредните въздействия върху околната среда – шум, газови емисии, опазване на почвите, водите и въздуха в района на летището.

„Целта на внесените през 2011 г. промени в ЗГВ, касаещи формирането на новата такса „екология“ или „шум“ бе тя да бъде диференцирана от такса „кацане“, за да се отделят и целево изразходват средствата, свързани с екологията, шумови замърсявания, замърсяванията на въздуха и почвата. В момента разполагаме с приета законова база, в унисон с европейското законодателство и се вижда положителния резултат от нейното прилагане. Налице са и първите резултати от въведените промени – един от тях е договорът за изграждане на шумоизолираща система (стена) в близост до летището в кв. Сарафово, между Община Бургас, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД и агенция „Пътна инфраструктура”, коментира бургаският депутат Иван Вълков.

От трибуната на НС той заяви още, че най-важният акцент в следващия етап е контролът на разходваните средства и консултацията с неправителствените организации и гражданите в тази посока.

„Тези промени са нормална практика в европейските летища и тяхното въвеждане е крачка напред в нашето законодателство. На многобройни срещи с жители от кварталите, близо до летищата в населените места София и Бургас, бяха поискали нововъведенията и те вече са факт. ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация” трябва да следва стриктно как се разходват средствата от такса шум и каква е ползата от тях за гражданите и обществото. Провеждането на консултации с граждански организации и активно участие на жителите на квартали, засегнати от шума, водят до добри предложения. Техните идеи могат да бъдат приложени в разходването на контролираните такси, за да се осъществява по-ефективното им прилагане”, коментира Иван Вълков.

Транспортният министър се съгласи с отправените предложения от бургаския депутат. По думите му за 2013 г. събраните приходи от такса шум за летище Бургас са 56 949 лв. от български авиационни оператори, от чужди – 255 275 лв., а общите приходи възлизат на 312 224 лв. Разходите са в размер на 167 530 лв.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук