22.6 C
Бургас
вторник, октомври 8, 2024

Професор с лекция в Несебър за чудесата на фитотерапията

„Вашата храна е вашето лекорство”. Под това мото протече срещата на проф. Христо Мермерски с несебърската общественост. Тя се осъществи със съдействието на общественика Ангел Ангелов и благодарение на поканата на кмета на Община Несебър Николай Димитров.

 

9ded9be30082ce0b4d306bc949f77581След беседите в Свети Влас и Слънчев бряг, в зала „Мелсас” най-известният български фитотерапевт бе представен лично от кмета Димитров. В продължение на час и половина през по-голямата част от времето Мермерски не толкова разказва за чудесата от прилагането на фитотерапията,колкото показва фактическия ефект за правилното хранене и приложението на рецептите,описани в неговите книги.

Професорът говори за четирите основни направления на съвременната природна медицина.Едното е как да се лекуваме, хранейки се със здравословни храни. Второто е как да се лекуваме, използвайки целебните билки. Третото е как да се лекуваме, използвайки соковете на лечебните храни.И четвъртото е, как да забавим стареенето, пречиствайки регулярно организма си.

Мермерски цитира конкретни сравнителни данни за лечебния ефект от консумацията на пресни плодове и зеленчуци, като изтъкна, че една от най-полезните храни са картофите, защото съдържат много витамин „С”.Полезен обаче е само печеният и вареният картоф,твърди професорът.Пържените картофи са отрова, особено ако се приготвят в стара мазнина.А точно такива са картофките, предлагани в заведенията за бързо хранене.Друга изключително важна за хората информация,която професорът сподели е,че млякото е единственият продукт,който може да осигури 8-те незаменими аминокиселини за организма.

Всичко това и още много потресаващи тайни на храните са описани в книгата на професора “Лечение и забавяне на стареенето”.Тя изцяло е подчинена на крилатата мисъл на бащата на съвременната медицина от древна Гърция Хипократ: „Вашата храна трябва да бъде вашето лекарство и вашето лекарство е вашата храна.“В нея са събрани знанията и опитът на народните лечители, както и постиженията на съвременната наука.Всеки може да намери полезни съвети и рецепти за себе си и за свои близки.На последните й страници се намират адресите на повече от 200 лечите                                                                                                                                                   ли и на хора, които са се излекували от различни заболявания,с които желаещите могат да се консултират.

След края на беседата си проф.Мермерски се ангажира с индивидуални консултации на част от присъстващите в залата,други пък имаха възможност да си купят от книгите му,които се предлагаха на импровизиран щанд.

___________________________________________________________________________

*Проф. Мермерски е род. през 1934 г. в с. Ботево,Врачанско.Завършва Селскостопанската академия през 1962 г.Първата си докторантура е защитил в Москва, специализирал е в Илинойския университет в САЩ през 1980,работил е като зам.-генерален директор на “Агропромкомплект”,бил е заместник-министър на земеделието и съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон.

Живял е 10 години в САЩ,преподавал е в американски университети и в учебни заведения в Европа,Судан и Етиопия.Заедно със сина си ,имат издадени няколко книги,свързани със здравословното хранене, лечебните храни, народната медицина и здравето.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук