14.1 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Сметната палата откри нарушения на концесиите на плажа в Слънчев бряг

Сметната палата извърши одит на контрола по изпълнение на концесионните договори за три плажа на „Слънчев бряг”– Север, Централен и Южен за 2009 и 2010г. Целта на одита е да даде оценка на ефективността на осъществения контрол от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за изпълнението на условията на концесионните договори. c2380db20dbc569fd7bad9ff6c2fd1e0

 

Дейностите по създадената цялостна организация на контрола в МРРБ се оценяват с ниска степен на ефективност през 2009 г. и със средна степен на ефективност за 2010 г., с отчитане на тенденция за значително подобряване в анализираните години.

Една от констатациите на Сметната палата е, че липсва добра комуникация на МРРБ с държавните и общинските контролни власти за навременното им сезиране при установено незаконно строителство на трайни и преместваеми обекти.

Според одита МРРБ не изисква също всички сключени от концесионерите договори с подизпълнители за осигуряването на дейности и услуги. 

Сметната палата даде общо 11 препоръки към министъра на регионалното развитие и благоустройството за подобряване на дейността.

За периода на одита са констатирани  сериозни нарушения от страна на концесионерите. Те са свързани най-вече с разполагането на преместваеми обекти, извън утвърдените схеми за разполагане, а също така с осигуряването на зони за свободно плажуване.

Установено е също, че не са сключени застраховки „злополука” от всичките концесионери, а  в инвестиционните им програми се планират разходи, които не могат да се определят като инвестиционни – за осигуряването на медицинско обслужване, за водно спасяване, за почистване, за охрана.

 В същото време не са предвидени и не се разходват средства за борба с абразията на морето, както и средства за опазването на околната среда и водите.

Концесионерите не изпълняват задължението да не изграждат и да следят трети лица да не изграждат сгради и трайни съоръжения върху плажната ивица..

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук