14.3 C
Бургас
вторник, октомври 8, 2024

Спасители: Внимателно с топките!

Изключително опасни за къпане в морето са надуваемите топки, дюшеци, възглавници и пояси. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас старши спасителят на Централния бургаски плаж Илко Карагутов. Според него причината е, че има голяма опасност хората да паднат в морските води от тези съоръжения или те сами да се изхлузят.

Карагутов посочи, че най-често децата ползват такива приспособления, които са причинявали десетки инциденти. „На самите надуваеми предмети на английски е записано, че трябва да се ползват само под надзора на родител. Такива предмети не се дават на деца, които влизат самостоятелно в морето”, обясни спасителят.

Той посочи, че е позволено на всички видове флагова сигнализация, да се ползват надуваеми възглавници, които обхващат горната част на ръцете, под рамената, които няма как да се изхлузят и да паднат от човека. „Може да се ползват и надуваеми елечета, които обхващат целия торс. Те поддържат детето на повърхността и не могат да се изхлузят”, допълни още Карагутов.

По неговите думи, опасната ситуация възниква, когато има зелен флаг и обикновено морето е равно и няма вълни, а вятърът е западен. т.е. духа от континента към морето. „Този вятър е много опасен, защото децата, които си играят на топка в морето, на плиткото и не умеят да плуват, когато изтърват топката или я подхвърлят на по-дълбоко, тръгват да я гонят, а вятърът поема топката и я вкарва навътре в морето, така често се случват инциденти”, обясни спасителят.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини