15.4 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

СПА хотели искат да работят с НОИ, настояват за контрол върху апарт- хотелите

Да се засили контрола върху апарт- хотелите, които са в сивия сектор на туристическия бизнес, са поискали собственици на хотели в Поморие по време на провелия се Управителен съвет на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм в Хисаря. На срещата е присъствал зам. министърът на икономиката Бранимир Ботев. „Чуждестранни инвеститори, предимно руски граждани, които притежават между 5 и 10 апартамента в Поморие, масови ги преотдават през лятото под наем без да плащат туристическа такса, ДДС и други налози. 

cdefa19b255085e38c2dcd6f13d737ea
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        снимка: архив 2011 г.- Гранд Хотел Поморие е носител на приза „СПА и Медикъл комплекс на годината“ Изп. директор Бисерка Хънкова поставя остро проблема за възможност за  работа на хотела с програми на НОИ.

Даже вече са си регистрирали сайтове в Русия, където директно можеш да си наемеш апартамент за ваканцията. Създава се нелоялна конкуренция и дъмпинг на цените”. Това каза Бисерка Хънкова- изп. директор на петзвездния  Гранд Хотел Поморие. „Апарт хотелите създават истински хаос. Трябва да бъдат изкарани от сивия сектор защото подбиват пазара”, допълни Георги Тръпков – собственик на престижния комплекс „Сент Джордж“ в Поморие.

Вторият проблем, който е бил  поставен, е засилване на контрола за масажни и бюти салони, които извършват нерегламентирана дейност и също създават нелоялна конкуренция на СПА хотелите. „Такива салони се появяват масово особено през летния сезон. Работят по три месеца без с липсата на съответния сертификат, липса на специално образование на персонала”, обясни Бисерка Хънкова  .

На срещата е бил поставен и въпроса за работата на частните СПА хотели с НОИ. ” Хотелиерите попитаха защо има дискриминация.  Българите не  могат да провеждат балнеолечение по програми, финансирани от Националния осигурителен институт (НОИ). Те могат да се лекуват  само в бази към Министерството на здравеопазването и НОИ. Частните спа комплекси са отрязани от тази възможност” , коментира пред zonaburgas.bg  Сийка Кацарова, зам.-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Според хотелиерите пациентът трябва да има право на избор и да ползва срещу доплащане луксозните бази,  които разполагат с медицински специалисти и предлагат лечебни процедури. „От 4 години работим със Здравната каса на Германия например. Защо германецът да може да ползва оздравителни процедури в Грант Хотел Поморие, а българинът да може  да се лекува само в Специализираната болница по рехабилитация в града”, каза Бисерка Хънкова.

УС на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм ще изпрати писма до Министерството на икономиката и до Министерството на здравеопазването по този важен въпрос и ще очаква отговор на следващото заседание.

На срещата в Хисаря се е взело решение също да бъдат организирани пет кръгли маси по актуални проблеми, касаещи развитието на балнео и спа туризма в България. Те ще се проведат в Чепеларе, Поморие, Белчин баня, Кюстендил и Сандански.

От  Българския съюз по балнеология и СПА туризъм са поискали от зам. министър Бранимир Ботев  повече пари да бъдат отделени,  в националната реклама, за спа дестинациите у нас, а на международните борси да се рекламират не само минералните ни води, но и климата ни.  Взело се решение  също първият годишен конгрес на БСБСПА да се проведе през юни в Хисаря.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук