11.1 C
Бургас
четвъртък, октомври 3, 2024

Спират субсидията на спортни клубове, които харчат без отчет

Спортен клуб, който не представи отчет как изразходва, отпусканите общински средства ще бъде лишен от субсидия за срок от 2 години. Това е записано в новата наредба за спортните клубове, която прие общинският съвет в Бургас. Общината дава 1 милион лева за близо 100 спорти клуба в Бургас, 240 000 лв. за спортни мероприятия и 120 000 лв. за подготовка на състезатели за републикански, световни първенства и олимпиади, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Николай Иванов.

По думите на общинските съветници от ГЕРБ до сега е нямало строга отчетност на клубовете за какво се харчи общинската субсидия, а в някои от фактурите фигурирали суми, например за 4 звезден хотел. С новата наредба се спира тази практика и ще се иска документ от съответната федерация, че даден клуб е бил на състезание, както и фактури за спротни екипи, храна и подготовка за състезания.

Разпределението на средствата ще бъде 70% за колективните спортове и 30% за индивидуалните. Парите са съобразени със спорния календар и с това  колко състезания за годината има клуба и от какъв ранг. Според ръководителят на групата на ГЕРБ Димитър Людиев трябва да се подпомагат клубове, които развиват детско-юношеските спортове, а не залагат предимно на любителски спорт.

Общинският съветник Калояна Живкова каза, че застава зад наредбата. „Трябва да кажем, че в града има много талантливи деца, които са математици, физици, които рисуват и трябва да се помага и на тях. Парите, които се отделят за спортните клубове никак не са малко”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук