19.8 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

С кукери и маскарад отбелязаха Сирни Заговезни в Поморие

На Сирни ЗаговезниЧиталище „Просвета 1888” по традиция събра малки и големи на маскарад. Празникът започна с шествие, след което всички се събраха около запаления огън и се състезаваха в „хамкането” на бялата халва. В залата на читалището  маските се оценяваха от жури в състав: Нели Тодорова–художник, Светла Кабадаиева – художник и Светла Илиева – учител по музика. DSC00305 (Small)Журито избра крал и кралица, принц и принцеса на карнавала и техни подгласници. С бурни  аплодисменти  публиката посрещна на сцената атрактивните маски. За доброто настроение в залата допринесоха и танците на малките балерини от Детска балетна школа „Елеганс” при Читалище „Просвета 1888”, Мажоретния състав и ДФТА „Раковина” при Общински детски комплекс, както и песните на Каля Коева.

DSCF8841 (Small)В Ахелой също отбелязаха празника според традицията. Кукери обходиха домовете с пожелания за здраве , плодородие и благополучие. Те изпълняваха и кукерски танци, а звънците, окачени на костюмите им, огласяха цял ден Ахелой.

Празникът завърши привечер, когато край ритуалния огън се събраха жители и гости на града, които заедно с кукерите, прескачаха огъня за здраве.

DSC00318 (Small)Жителите на Каменар също се събраха около ритуалния огън, за да си поискат прошка.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук