17.6 C
Бургас
вторник, октомври 8, 2024

С уникална изложба стартират празниците на Созопол

 В  Морската градина до църквата „Свети Зосим“ в Созопол  изложба с 90 снимки на православни църкви, манастири и параклиси нареди днес Светлозар Стоянов. За да обиколи десетките храмове Светлозар е пътувал на автостоп из цялата страна. Светлозар Стоянов е завършил Софийската духовна семинария, а в момента е студент в Богословския факултет на Софийския университет. Нарекъл е изложбата си „Час по вероучение – Божият храм по българските земи“, а целта й е да покаже храма като свидетел на пожертваното за вярата. Той прие поканата на община Созопол да участва в кулминацията на празниците, посветени на 2 620 години от създаването на града, които съвпадат с празника на Созопол в чест на Света Марина. Мястото до храма „Свети Зосим“ избра сам, заради факта че този светец е живял в Созопол.

„Направих го, че е хубаво и нещо хубаво да се случва. Не само лошите работи да се показват, а да покажем и красотата на България. Нещо, което ни е хранело стотици, а пък може би и хиляда години и повече нас като българи, защото точно това е духовността, живецът мога да кажа на един народ“, казва Светлозар Стоянов и добавя, че всяка една от фотографиите му има своята интересна история. В продължение на 12 години е обиколил всички кътчета на страната, запечатвайки на лента най-интересните и красиви символи на българското православие.“Една малка България, това се учудих, че може да съдържа в себе си толкова много отдаденост на хората, защото във всеки храм или манастир човек е отдал или отделил нещо от себе си“- разказва още той.Светлозар Стоянов е бил шлосер в Хасково, но го съкращават от работа. От 15 години насам се занимава с фотография, увлича се по теология и история, а в момента е студент по богословие в Софийския университет.
Преди три години Светлозар решил да покаже пред публика снимките си и направил във фоайето на Богословския факултет своя изложба на осквернените и забравени православни храмове в България. След  смутилото го недоволство на митрополитите на БПЦ от показването на тези светини, свидетелстващи за безотговорността на редица фактори, на по- късен етап Светлозар Стоянов показа новопостроени и намиращи се в добро състояние храмове и манастири. С тази изложба Светлозар Стоянов обикаля страната, за да покаже духовното ни богатство.Младият автор събрал снимките от двете изложби в първата си книга и я озаглавил „Фотоалбум на православни храмове, скални църкви, манастири и стенописи от България“. Изложбата  ще гостува в Созопол  до 25 юли, а вечерно време фотографиите ще бъдат осветявани.През цялото време до тях ще стои и Светлозар, за да разказва на любознателните историите им.dsc09864.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук