19.9 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

Турция отрече пред Нона Караджова да строи електроцентрала до Резово

Турция посочи, че към момента в Министерството на околната среда и градоустройството не е депозирано инвестиционно предложение за изграждане на електроцентрала в граничната зона с България, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството. Заместник-министър Мохамет Балта е изразил готовност да бъде предоставена пълна информация, ако подобен проект бъде внесен за провеждане на процедура по оценка на въздействие на околната среда. Това се случи  по време на международната конференция в Доха, организирана от ООН и посветена на изменението на климата. ba51362e23b5603d9743ab3d5e266061По искане на министъра на околната среда и водите  Нона Караджова бе проведена среща със заместник-министъра на околната среда и градоустройството на Република Турция Мохамет Балта, ръководител на турската делегация.

Основен акцент в разговора бе поставен върху информацията, идваща от турската страна за потенциалната възможност да бъде построена електроцентрала в непосредствена близост до българската граница в района на Резово. 

 Г-н Балта споделя позицията на българския министър, че е необходимо да бъде дадена цялостна и изчерпателна информация, свързана с възможния проект, за да бъде адекватно информирано населението на България и Турция по тази чувствителна тема.

Декларирано бе, че ако се пристъпи към процедура по ОВОС, то тя ще се проведе в условията на пълна прозрачност. Беше подчертано желанието на българската страна да получи в най-кратък допустим срок информация относно инвестиционното намерение, в отговор на изпратено писмо от МОСВ до турските компетентни власти в средата на ноември.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук