21 C
Бургас
четвъртък, октомври 3, 2024

Хидробуси свързват Варна и Бургас?

Идеяата на членовете на Националния съюз на превозвачите във Варна. Предстои да бъде обсъдена с редица институции през следващата седмица. Това съобщи за zonaburgas, председателят на НСП – Варна, Максим Петков.

По думите му, подготовката за разкриването на линията може да започне в края на тази година. „Предстои да уточним бенефициентът, който да кандидатства за европейско финансиране за закупуването на нови катамарани, с които да се извършват пътически превози”, обясни Петков.

Според него, от подобен вид транспорт може да се възползва и Русе, с което капацитетът на водния транспорт на пасажери, ще се увеличи значително.

„Първоначално имахме идея за пускането на малки линии около Варна. Решихме обаче да обсъдим и възможностите за връзка с Бургас, защото виждаме, че там нещата се случват”, допълни Максим Петков.

Превозвачите вече са подготвили техническа разработка за най-подходящите плавателни съдове. От НСП настояват те да бъдат нови. По предварителна идея катамараните ще са с дължина около 20 метра и газене до 1 метър, което ще гарантира спокойно плаване по Дунав.

Потърсено е и мнението на специалистите във варненския кораборемонтен завод, откъдето са обявили, че строителството на десетина плавателни съда би струвало около 50 млн. лева.

„Европейският съюз предлага механизми за финансиране на подобни проекти. Надяваме се, че ще успеем да получим финансирането през 2017 година”, каза още Петков.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук